Strømmaster på Norefjell. Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Et flertall på Stortinget vil be regjeringen om tiltak for å endre de store prisforskjellene i de ulike strømprisområdene.

Store forskjeller i strømprisene i ulike regioner av landet har vært et politisk problem de seneste par år. Mange opplever dette som urettferdig og et resultat av dårlig politisk planlegging.

Nå vil et flertall på Stortinget be regjeringen om å endre de store prisforskjellene i de ulike strømprisområdene.

Oppfordringen kommer etter at representanter fra strømprisområdet NO2 (Sørvest-Norge) besøkte Stortinget tidligere i høst. I det området har prisene vært høyere enn i resten av landet.

Nå får Stavanger Aftenblad bekreftet at et flertall bestående av samtlige partier i energi- og miljøkomiteen – Ap, Sp, SV, MDG, Rødt, H, V, KrF og FrP – har blitt enige om en formulering som instruerer regjeringen om å sette inn tiltak.

NTB melder om saken.

Det avgis innstilling i saken tirsdag, mens et vedtak først kommer etter jul.

Flertallet ønsker at regjeringen skal vurdere tiltak som kan settes inn for å hindre store prisforskjeller mellom et prisområde og tilgrensende prisområder.

Det er totalt fem slike områder i landet, og i Sør-Norge har spesielt NO2 ligget godt over naboområdene i Sørøst- og Midt-Norge.

Sofie Marhaug (Rødt) tolker forslaget fra komiteen som en tydelig beskjed om at regjeringen ikke gjør nok for å redusere og dempe høye strømpriser.

– Særlig Sør-Vestlandet har vært rammet av store og konkurransevridende prisforskjeller – ikke minst på grunn av prissmitten fra alle de nye kablene til Europa, sier hun.

Ove Trellevik (H) håper på bred stortingsoppslutning om «et viktig vedtak» og legger ikke skjul på at det er situasjonen i prisområdet NO2 som er bakgrunnen for forslaget som er lagt fram av Høyre.

Enkelte vil se det som interessant at også regjeringspartiene på Stortinget står bak en innstilling som på mange måter har en viss kritisk brodd nettopp mot Støre-regjeringen.

Det ligger i sakens natur at en slik innstilling ikke ville vært nødvendig dersom regjeringen selv hadde innsett at dette må det tas tak i.

Mange strømkunder vil også være bekymret for hva som ligger i en løsning som skal «fjerne forskjeller». I tradisjonell sosialistisk praksis har det vært ensbetydende med at «alle får det like dårlig».

De færreste vil i dette tilfellet bli særlig tilfredse med en ordning som medfører at strømprisene heretter blir like høye i hele landet, selv om de urettferdige forskjellene dermed blir borte.

Les også: 

Hvordan Norge raseres, på alle områder

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.