Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) mener det er feil at strømsonen NO2, som Stavanger og Kristiansand tilhører, har hatt vedvarende, høyere strømpriser enn NO1, altså strømregionen til Oslo og Østlandet.

Da er det nokså merkelig at Stavanger Aftenblad kan avsløre at neste års statsbudsjett legger til grunn at NO2 skal ha landets høyeste strømpriser hver eneste måned de neste 12 månedene.

NO2 er den delen av Norge som produserer mest energi. Men dette hjelper lokalbefolkningen lite, for det er nettopp fra NO2 at de forhatte kablene til Tyskland og England har sitt utgangspunkt.

Selvsagt skaper strømeksporten store inntekter for noen. Men disse pengene havner ikke hos de av oss som bor i dette området, og bedriftene våre sliter med å konkurrere med bedrifter som betaler langt mindre for energien.

Toppsjef Harald Minge i Næringsforeningen i Stavanger-regionen er rystet over Aftenbladets funn.

– Aasland forteller Stortinget at det ikke har vært vedvarende prisforskjeller. Samtidig budsjetterer han med vedvarende prisforskjeller. Han sier en ting, men gjør noe helt annet. Budskapet totalt sett er rystende. Han bagatelliserer og er ikke villig til å ta grep. Det er jo helt vanvittig. Budsjettet beviser at han har tenkt å la situasjonen forbli uendret uten å gripe inn.

Minge misliker sterkt at minister Aasland antyder at folk og bedrifter i Rogaland nærmest fantaserer om høye strømpriser, og mener han manipulerer statistikk.

– Alle vet jo at strømkrisen og ubalansen i kraftmarkedet inntraff for to år siden, og at de virkelig store prisforskjellene først og fremst har oppstått i 2023. Aasland trekker inn årene før strømkrisen, og det er hinsides frekt og irrelevant.

– Slik minimaliserer han periodene med prisforskjeller og konkluderer ut fra det om at prisforskjeller ikke har vært vedvarende. Det er et eksempel på hvordan grafer kan misbrukes.

Situasjonen er en stor trussel for næringslivet i NO2, mener Minge.

– For bedriftene gir de budsjetterte prisforskjellene på strøm enorme utslag. Aasland driver næringslivet i NO2 mot stupet med åpne øyne. Beskjeden til næringslivet i NO2 er denne: Fremover skal dere ha de høyeste strømprisene.

Også stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen (FrP) reagerer.

– Statsråden taler mot bedre vitende og eget departement når han påstår det ikke har vært eller forventes å bli vedvarende høyere strømpriser i NO2. Han må se på tallene på nytt.

Nilsen krever at regjeringen innfører ekstra kompensasjon for NO2.

– Ellers sitter man og ser på at en region i Sør-Norge får varige konkurranseulemper. Det er uakseptabelt.

– Prognosene for 2024 viser to til fire ganger høyere strømpriser enn normalt hele året. Det må jobbes med å redusere prissmitten fra kontinentet, fram til det må de høye prisene kompenseres.

Selv ikke Nilsen fra FrP virker villig til å gjøre noe med sykdommen, selv om han er inne på problemet i sin siste setning. Men han ender opp med en bønn om kompensering.

Kjøp billetter til lesermøtet her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.