I et brev til regjeringen advarer fem Ap-ordførere i Rogaland mot regjeringens skattegrep. En av dem frykter at bedriftene flykter kommunen hans. Situasjonen beskrives som uholdbar av engstelige ordførere.

Det interne brevet er sendt til Olje- og energidepartementet, og er underskrevet av Ap-ordførerne Kari Nessa Nordtun (Stavanger), Stanley Wirak (Sandnes), Odd Stangeland (Egersund), Frode Fjeldsbø (Gjesdal) og Sigmund Rolfsen (Klepp).

– Vi forventer at regjeringen finner løsninger som ikke gjør at innbyggere og næringsliv i vår sone må betale mer, men heller ikke mindre, enn andre i Norge over tid, skriver Nessa Nordtun i en mail til Aftenbladet.

Rogaland ligger i det strømområdet som er hardest rammet av strømkrisen. Dette skaper bekymring for at bedrifter skal velge å flytte ut av regionen.

– Prisforskjellen er helt enorm. Særlig er det ille for næringsliv som konkurrerer med bedrifter i andre prisområder, sier Egersund-ordfører Odd Stangeland.

I tillegg skaper det problemer for kommunene i Rogaland at statsministeren har varslet at selskap som Lyse kan bli nødt til å betale langt mer i skatt. Men ordførerne hevder de trenger det økte utbyttet selv, for å håndtere alle de krisene som oppstår i kjølvannet av de historisk høye strømprisene.

– Hvis forskjellene i pris nasjonalt fortsetter, så er det kritisk hvis regionale muligheter for å utjevne forsvinner, hevder Gjesdal-ordfører Frode Fjeldsbø.

– Hvis vi ikke kan bruke noe av utbyttet til å betale strømregningene så må kommunen redusere drift og investering, som videre vil få konsekvenser for det lokale næringslivet, sier Stangeland.

Flere av ordførerne ser med bekymring på en politikk som fører til at hver kommune velger sin egen ordning, som igjen kan virke konkurransevridende.

– Dette bekymrer meg. Rogaland er ikke bare olje og gass. Kjøttforelderen Jæder på Ålgård har helt andre marginer. Hvis strømprisen over tid er mye høyere enn i Trøndelag, så frykter jeg at dem, Prior og Nortura vil flytte deler av produksjonen bort, fordi det er billigere, sukker Fjeldsbø.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak mener kommunene må disponere midlene selv.

– Kommunene og eierne må forvalte pengene for det beste for innbyggerne som blir særlig rammet av strømprisene, sier Wirak.

Det ville være urimelig om kommunene som rammes hardest av strømkrisen ikke skal kunne utnytte eierskapet i Lyse fullt ut gjennom økt utbytte, fastslår han.

Selve strømprisen er det kun staten som kan gjøre noe med. Derfor etterlyser Ap-ordførerne fra Rogaland nasjonale tiltak.

Les også:

Mer grønn galskap: LKAB skal elektrifisere gruvedriften i Kiruna

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.