– Hvert land må ta ansvar for at kraftsystemet deres holder, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Aftenposten søndag. Etter måneder med blankt ‘nei’ til å sette grenser for krafteksporten, og ‘nei’ til makspris på strøm, kan man lure på om Støre endelig har sett lyset? Neppe, Arbeiderpartiets strøm av ord har ikke lenger noen kraft.

Støre med nye toner om utenlandskablene

Vi tror ikke Støre og resten av Arbeiderpartiet, eller regjeringskameratene i Senterpartiet for den del, har sett lyset. Det eneste lyset de har sett kan muligens være varselslampene som blinker hos meningsmålingsinstituttene. De blinker til gjengjeld sjokk-rødt.

Redningsoperasjon

Sommeren er på hell, og snart vil kommer høststormene med kulde og regn. Regnet kommer sannsynligvis for sent for både fortvilte forbrukere, bedrifter og regjeringen. Fyllingsgraden i NO1, det vil si Østlandet hvor strømprisene er høyest, har aldri vært lavere, i henhold til NVEs siste statistikk, datert 7. august.

NVEs magasinstatistikk for NO1 (Østlandet) pr. 7.8.. Skjermdump: NVE

I over et år har regjeringskameratene under ledelse av Jonas Gahr Støre, hardnakket stått imot alle krav om at noe må gjøres med kraftprisene og med krafteksporten. I slutten av april fikk forsøkte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) seg med kalkulatoren. Siden har vi knapt hørt fra ham.

Vedum med sin magiske kalkulator mener vi får bedre råd

Etter fadesen med den åpenbart svake Marte Mjøs Persen, hentet Støre inn partiveteranen fra Skien, kraftkaren Aasland til å fronte regjeringens kraftpolitikk. Ragnar Larsen satte ham i perspektiv:

Terje Aasland fra Skien opptrer som en robot. Han ter seg helt forhåndsprogrammert. Når statsråden blir spurt om hva Regjeringen akter å gjøre med de urimelige strømprisene, svarer han at «Regjeringen følger utviklingen nøye». Når det spørres om Regjeringens syn på Statnetts iver etter å bygge nye overføringslinjer mellom nord og sør i landet, er svaret at dette noe som «skal vurderes». Aasland er ikke programmert for å gi klare svar. (Document)

Vanlige folk, de som stemte inn Arbeiderpartiet, merket det. Misnøyen nådde en rekke Ap-ordførere, med ordføreren fra olje- og gassbyen Sandnes i spissen:

Olje- og energiminister Terje Aaslands insistering på å elektrifisere sokkelen, møter nå enda større motbør fra Arbeiderparti-ordførere. En av dem som reagerer er Stanley Wirak, ordfører for Arbeiderpartiet i Sandnes, som etterlyser logikken bak å sende gass til andre land for at de kan lage elektrisk kraft av den. (Document)

– Skal være mer radikal enn regjeringen

Dagen etter, det vil si intervjuet ble nok gjort samme dag som Wiraks uttalelser sto på trykk i Klassekampen, og etter direktiver fra Barth Eide og partisekretær Kjersti Stenseng, gikk Arbeiderpartiets ordfører i Stavanger, den permitterte advokat for advokatfirmaet Sjødin, Meling & Co, Kari Nessa Nordtun høyt ut i Aftenposten.

Hun skal utvikle Arbeiderpartiets energipolitikk: – Skal være mer radikal enn regjeringen (Aftenposten)

Selv trodde jeg knapt mine egne øyne, da jeg torsdag morgen leste NTBs versjon:

Kari Nessa Nordtun, som skal lede Aps energiutvalg, støtter elektrifisering av sokkelen, vil utjevne strømprisene mellom sør og nord og er opptatt av et godt forhold til Europa med utenlandskablene. (NTB)

Et legebesøk gjorde at jeg måtte avstå fra å dissekere strømmen av ord fra lederen av Arbeiderpartiets energiutvalg.

Utvalget hun leder, skal utforme ny energipolitikk for Arbeiderpartiet. Allerede denne uken går et diskusjonsnotat ut til resten av organisasjonen for å få innspill. Nordtun er opptatt av at politikken til partiet skal skapes nedenfra. Til slutt skal politikken vedtas på Aps landsmøte.

– Vi skal utfordre dagens ordning og våge å være mer radikal enn regjeringen. Vi trenger ikke ta hensyn til politikken til andre partier og står derfor mye friere, sier Nordtun.

For eksempel mener hun at man må vurdere hvorvidt strømprisen bør påvirke hvorvidt Norge begrenser krafteksporten eller ikke.

– Det er viktig å opprettholde et godt forhold til Europa med utenlandskablene. Samtidig må vi kunne stille krav i de kontraktene vi har. At prisen på strøm her hjemme skal spille inn på eksporten mener jeg er naturlig, sier hun. (Aftenposten)

Mageplask

Ikke før var jeg ferdig med torsdagens legetime, før lederavdelingen i Nordlys hadde gjort jobben med å skyte ned Nessa Nordtuns forsøksvise prøveballong. Tittelen sier det meste:

Energipolitisk desperasjon og forvirring (Nordnorsk Debatt / Nordlys)

Nordtun varsler radikal politikk. Og hun har jo rett i at det vil være radikalt å gi Midt- og Nord-Norge europeiske priser på strøm, slik hun åpenbart ønsker. Hvis man kobler to markeder sammen, blir jo prisen lik. Men hvor lurt er det av Arbeiderpartiet å stille seg i bresjen for det?

Dette betimelige spørsmålet trengte gjennom de siste dagers varmedis over Oslo. Selv om vannstanden er farlig lav både i norske kraftmagasin og i Oslos drikkevannskilder, ble brannslukkingskablene tatt i bruk. Det er i denne sammenheng vi må lese Støres tilsynelatende helomvending når det gjelder utenlandskablene…

Støre med nye toner om utenlandskablene

… og nestleder Bjørnar Skjærans kronikk i Nordnorsk debatt, sent søndag kveld, gjengitt her:

Aps nestleder: Uaktuelt med overføring av strøm fra nord til sør

Denne brannslukkingen kommer for sent. Arbeiderpartiets troverdighet i energispørsmål er nå tilnærmet ikke-eksisterende, og da ikke bare i denne redaksjonen.

På Facebook lørdag, stilte journalist Kjell Erik Eilertsen et spørsmål på vegne av ‘vanvittig mange’.


Siden det ikke er alle som har eller ønsker å benytte Facebook, skal vi gjenta Eilertsens hovedspørsmål her:

Men kunne Olje- og energiministeren og Statnett i allefall svare på ett spørsmål?
Siden det norske og det svenske kraftsystemet omtales som ett, hvorfor er det da slik at strømprisene på Østlandet NO1 har ligget hele 47% høyere enn strømprisene i tilstøtende region i Sverige SE3 etter at kabelen til England ble åpnet i oktober i fjor?
Ser frem til svar.

Et tilleggsspørsmål kan være om Arbeiderpartiets mange ordførere nå skal få lov til å tenne lys i årets julegraner. Erna Solberg og hennes ordførere vil sikkert ta jobben, men de burde også se mørketiden i øynene uten kunstig belysning.

Les også: 

«Grønt skifte» gir mørk jul: Wien slukker julelysene for å spare strøm

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.