– Kraftpolitikken har mistet kontakten med de verdiene som utgjorde kjernen, og må rettes opp, sier Trond Giske, som i et intervju med Klassekampen fortsetter polemikken mot Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen.

Giske er nå leder for  Nidaros sosialdemokratiske forum, som på kort tid har blitt landets største lokallag i Arbeiderpartiet. Giske har ingen tro på at utbygging av ny kraft vil få ned strømprisene, og ei heller noen tro på regjeringens iver etter å bygge ut vindkraft:

– Om vi aukar kraftproduksjonen med 5 eller 10 TWh ved å setje opp vindmøller på kvart eit nes, så vil ikkje det påverke prisen nemneverdig. Ny, fornybar kraft vil berre få prisen ned om du samstundes har ein regulert utanlandshandel. Det er det som er poenget, seier Giske.

Giske vil ha mer regulering, og mener at den eneste løsningen på kort sikt er å redusere eksporten gjennom utenlandskablene.

– Utanlandskablar fungerte bra lenge, men dei to siste kablane skulle aldri ha blitt bygd. Det er heilt openbert. Dei auka kapasiteten med 50 prosent, og det har gjort at vi er endå meir sårbare for høge prisar i Europa, seier Giske.

– Noregs vassdrags- og energidirektorat og Statnett må få eit nytt mandat. Deira mandat må vere å sikre låge kraftprisar i Noreg. Det handlar om å regulere fyllingsgraden i vassmagasina mykje meir, og det handlar om kva ein brukar utanlandshandelen til. Det er fornuftig at vi leverer kraft når vi har overskot på natta og Europa har underskot, men det er jo ikkje det som skjer no. Det som skjer, er at utanlandshandelen blir brukt til å selje straum på langsiktige kontraktar – i rein eksport for å tene pengar, seier Giske.

Imot sammenkobling

I likhet med nestleder i Ap, Bjørnar Skjæran går han også imot forslaget fra Kari Nessa Nordtun, ordfører i Stavanger og leder av Arbeidertpartiets energiutvalg, som onsdag ivret for en sammenkobling mellom sør og nord.

– Så lenge det ikkje er kontroll med utanlandshandelen, så må vi vente med å byggje overføringskapasitet mellom Nord- og Sør-Noreg.

Han seier det er lett å tru at ein overføringskabel vil ha gjeve ein pris midt i mellom nord og sør, men det har han inga tru på sjølv.

– Det blir sørpris også i nord, og det er det ingen som er tent med, seier Giske.

Talar Støre midt i mot (Klassekampen – betalingsmur)

Les også:

Aps kraftløse ordstrøm gir ingen lys i mørketiden

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.