Rødt mener Arbeiderpartiet bevisst utsetter behandlingen av EUs fjerde energimarkedspakke, og de støtter dermed kravet fra Høyre om en rask behandling i Stortinget. Sofie Marhaug inviterer Senterpartiet til å bli med å stoppe den i Stortinget, så snart som mulig.

– Tru det eller ei, men det er faktisk endå meir sjølvråderett over energipolitikken å miste, og om vi innfører denne EU-pakka, vil vi miste endå meir, seier Marhaug.

– Kva slags sjølvråderett er det vi gjev frå oss?

– Det er fleire døme på det i den pakka. Mellom anna så vil det bli slik at vi bind oss juridisk til at 70 prosent av kapasiteten på utanlandskablane alltid skal bli brukt til handel med straum, seier Marhaug og held fram:

– I tillegg knyter vi oss endå tettare til den harmoniseringa som skjer i Europa, der til dømes utbygging av havvind skal skje med kortare handsamingstid og med mindre demokratisk kontroll. Det er den retninga det går i, seier Marhaug til Klassekampen.

Tidligere denne uken, kom to av Senterpartiets stortingsrepresentanter med et ultimatum:

Om EUs fjerde energipakke blir vedtatt, vil Senterpartiet forlate regjeringen. Det sier partiets energipolitikere Per Martin Sandtrøen og Ole André Myhrvold. (Klassekampen)

Onsdag var det Høyres tur til å la seg intervjue av Klassekampen. Partiets energipolitiske talsperson, Nikolai Astrup mente Senterpartiet hadde misforstått hele energimarkedspakken, og hevdet det hastet med å får avtalen opp til behandling i Stortinget. Det kravet sier Marhaug og Rødt seg enige i.

– Ap ønsker å trenere

Til Klassekampen sier Marhaug at hun tror Arbeiderpartiet bevisst ønsker å utsette behandlingen av EUs fjerde energimarkedspakke til det blir borgerlig flertall på Stortinget.

– Arbeidarpartiet er jo veldig delt i dette spørsmålet, men leiinga i partiet er tilhengjarar av å knyte Noreg stadig tettare til EU. Dei skjønar at det blir bråk i eige parti om dei går inn for å vedta pakka no, og difor legg dei saka i ei skuffe, i staden for å vedta eit nei i Stortinget, seier Marhaug.

– Korleis veit du at det er det dei tenkjer?

– Det er berre spekulasjon frå meg, men ja, eg trur det, seier ho.

Marhaug meiner at det ikkje er første gongen at Arbeidarpartiet brukar ein slik taktikk, for å la ei Høgre-regjering innføre politikk som Ap-leiinga eigentleg er for, men som dei veit er upopulær på grasrota i partiet.

Raudt trur Ap trenerer (Klassekampen – betalingsmur)

Se og les også:

Høyre vil gi full gass mot EU

Rett på sak #15 – Mot dumskap kjemper selv gudene forgjeves

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.