Per Martin Sandtrøen (Sp). Foto: Javad Parsa / NTB

Om EUs fjerde energipakke blir vedtatt, vil Senterpartiet forlate regjeringen. Det sier partiets energipolitikere Per Martin Sandtrøen og Ole André Myhrvold.

Senterpartiet har falt som et blylodd i meningsmålingene, helt siden partiet dannet regjering med Ap. Nå murrer det kraftig innad i organisasjonen, ikke minst som følge av velgernes misnøye med regjeringens energipolitikk.

Det trues med å forlate regjeringen. Hele det rødgrønne samarbeidet mellom Sp/Ap kan stå i fare.

NTB melder at energipolitisk talsperson Per Martin Sandtrøen i Sp nå stiller et klart krav til regjeringspartner Arbeiderpartiet: EUs fjerde energimarkedspakke må ikke bli vedtatt, skriver Klassekampen.

– Vi kan ikke sitte i en regjering som vedtar den. Det vil ikke være mulig for Senterpartiet, sier han til avisen.

Sandtrøen er ifølge Klassekampen sentral i kretsen rundt partileder Trygve Slagsvold Vedum. Han erkjenner at hans syn på saken ikke er formelt forankret i stortingsgruppen eller partiet, men han regner med å ha støtte:

– Vi har ingen vedtak på det, men jeg kjenner meg trygg på at jeg har med meg hele stortingsgruppen på at det ikke vil være mulig for Senterpartiet å sitte i en regjering som vedtar EUs fjerde energimarkedspakke, sier han.

Olje- og energidepartementet har allerede sendt store deler av lovverket på høring, og saken ligger nå hos regjeringen. Senterpartiet var også kritiske til innføringen av EUs tredje energimarkedspakke, som ble vedtatt i 2018.

Sandtrøen mener erfaringene fra dagens strømpriskrise har vist at Senterpartiet hadde rett.

– I dag har vi ingen regulering av hvor mye strøm som blir sendt ut, det er det som er problemet, avslutter han.

Finansminister og Sp-leder Vedum har ennå ikke kommentert kravet fra partifellene.

Les også:

Sjokkmåling for Vedum: Sp nærmer seg sperregrensen

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.