Mens regjeringssamarbeidet knirker i takt med strømprisene og kabeltilknytningen til EU, tar Høyre sats for å knytte Norge enda tettere til Acer og EU. EUs fjerde energipakke må vedtas, så raskt som mulig sier Nicolai Astrup, som mener Senterpartiet har misforstått.

Astrups har snakket med Klassekampen, som i går kunne melde at Senterpartiets energipolitiske talsmann Per Martin Sandtrøen stiller et klart krav til regjeringspartner Arbeiderpartiet om ikke å slutte seg til EUs fjerde energimarkedspakke.

Sp kan gå ut av regjering: Stiller ultimatum om EUs energipakke

– Det er mange misforståingar av kva rolle denne pakka har, særleg knytt til energibyrået Acer. Det er heve over kvar ein tvil at Acer ikkje vil kunne gripe inn i om vi skal byggje utanlandskablar eller om eit kraftverk skal bli bygd ut eller ikkje, seier Astrup,

Astrup får så spørsmål om det ikke stemmer at ACER kan hindre at Norge griper inn og regulerer denne eksporten for å hindre høye kraftpriser i Norge.

 Det ligg allereie som ein del av EØS-avtala. Acer sin funksjon er å sikre at det europeiske kraftsamarbeidet fungerer godt, slik at straumen kjem fram.

Han fortsetter med en påstand som journalisten av en eller annen grunn ikke imøtegår:

– Det er Stortinget som bestemmer om vi skal ha utanlandskablar, og om vi skal byggje nye kraftverk. Alt det er våre suverene avgjerder, seier Astrup.

Der Senterpartiet, sikkert ansporet av at partiet har sunket på meningsmålingene i takt med strømprisene, ønsker at Norge legger ned veto mot EUs fjerde energipakke, går Astrup motsatt vei:

– Om ein brukar vetoretten, så risikerer vi at heile det rettsområdet blir sett ut av spel, og på energiområdet inkluderer det gasseksporten frå Noreg. Det er jo verkeleg ikkje i norske interesser om vi ikkje kan eksportere straum til Europa.

– Er du sikker på at det vil skje om Noreg brukar vetoretten sin?

– Det vil i alle fall kunne gjere ting veldig komplisert. Så lenge vi er ein del av den indre marknaden i Europa, er det viktig at vi har like spelereglar, seier Astrup og legg til:

– Europa er vår viktigaste marknad, og det er heilt avgjerande for norsk økonomi at vi kan konkurrere på like vilkår.

Astrups lek med ord og antydninger om at EU ikke vil være interesserte i å kjøpe norsk gass, når Putin truer med å stoppe all eksport av gass til et mer og mer desperat og energihungrig Europa, står ikke til troende.

Har EU-hastverk (Klassekampen – betalingsmur)

Les og se også:

Rett på sak #14 – Det grønne spranget, inn i avgrunnen

Velgerne bytter plageånder

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.