EUs energikommissær sier at Norge må slutte seg til EUs fjerde energimarkedspakke og bygge flere utenlandskabler.

EU-kommissær for energi, Kadri Simson, sier at det kan få konsekvenser for Norge hvis vi ikke følger opp EUs ønsker på dette området.

Det reagerer Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad kraftig på.

– Det er uhørt at en EU-kommissær kommer til Norge, inspiserer våre vannkraftressurser og nærmest kommer med trusler om at Norge må bygge flere kabler og bli med i EUs energimarked, sier Arnstad til NRK.

Norge er blitt EUs største leverandør av gass, og utenlandskabler er blitt bygget til Nederland, Danmark og Tyskland for å handle mer kraft.

Dette har økt strømprisene i Norge.

Nå sier Arnstad at det ikke er aktuelt å bygge flere utenlandskabler.

– Regjeringen har allerede klargjort at det ikke skal bygges flere utenlandskabler i vår periode, svarer Sp-toppen om at EU ønsker flere kabler på sikt fra Norge og ut til Kontinentet.

EU ber Norge innføre ytterligere Acer-regler – Sp reagerer

Hun frykter at enda flere utenlandskabler vil føre til enda dyrere strøm i Norge.

Høyres stortingsrepresentant Nikolai Astrup er derimot positiv til EU-kommissærens planer for Norge.

– Vi er et lite land med en åpen internasjonal økonomi, og vi lever av eksport. Den eksporten går til Europa. Norske bedrifter har alt å tjene på likeverdig tilgang til vårt største og nærmeste marked, sier han.

Han sier at Norge er tjent med å opprettholde tette forbindelser med EU, gitt dagens geopolitiske situasjon på Kontinentet.

– Det innebærer at vi må akseptere like regler som EU-land har på EØS-relevante områder. Det er ikke en trussel fra EU, men et faktum som Marit Arnstad er meget godt kjent med, sier Astrup.

Astrup frykter at mangel på strøm kan gjøre det vanskeligere for norske bedrifter å bli grønne og mer konkurransedyktige de neste årene.

– Mangel på kraft er i ferd med å kortslutte hele klimaomstillingen. Og dét er en betydelig utfordring for industrien, avslutter han.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.