Energi- og miljøpolitisk talsperson i Høyre, Nikolai Astrup. Foto: Heiko Junge / NTB

Høyre vil ha fortgang i Norges tilknytning til EUs energisystem. Partiets energipolitiske talsmann Nikolai Astrup advarer mot negative konsekvenser hvis ikke regjeringen gjør EUs nye energipakke til norsk lov.

Store deler av opinionen og en rekke politikere har fått nok av Norges tilknytning til EUs energisystem. Mange mener dette er en direkte foranledning til skyhøye strømpriser her i landet.

Men i Høyre har man stikk motsatt syn, for dem kan ikke denne EU-integreringen gå fort nok.

NTB skriver at den fjerde energimarkedspakken fra EU nå er til vurdering hos regjeringen.

Energipolitisk talsperson i Høyre Nikolai Astrup sier til Klassekampen at pakken må bli norsk lov og at det er viktig at vi ikke venter for lenge med det.

– Om vi i fellesskap skal klare å få balanse i energimarkedet og håndtere den krisen som vi står i nå, så er det viktig å få dette igjennom, sier Astrup.

– Energimarkedspakken består av flere viktige deler, og mye av det er det i norske interesser å få innført, mener han.

Mange vil undres på om de skyhøye strømprisene Norge nå opplever, faller innunder Astrups definisjon av «norske interesser».

For selv om folk flest og næringslivet blør, tjener staten mer enn noensinne, hvilket gir politikere som Astrup mer å rutte med blant annet i gjennomføringen av såkalt grønt skifte.

Andre politikere tar sterkt avstand fra denne tankegangen Høyre her gir uttrykk for:

Klassekampen tirsdag sa Senterpartiets Per Martin Sandtrøen at Sp ikke kan sitte i en regjering som innfører pakken. Se link til Documents sak om dette nederst.

Astrup mener imidlertid at Senterpartiet tar feil, og at motstanden deres i ganske stor grad er basert på «misforståelser».

Han er en dessuten en varm forsvarer av de pakkene og den Acer-avtalen Høyre har bidratt til at Norge nå sitter med:

– Det er mange misforståelser om hvilken rolle denne pakkene har, særlig tilknyttet energibyrået Acer. Det er hevet over tvil at Acer ikke vil kunne gripe inn i om vi skal bygge utenlandskabler eller om et kraftverk skal bli bygd ut eller ikke, sier Astrup.

Sp vil at Norge skal bruke vetoretten for å hindre at pakken blir norsk lov gjennom EØS-avtalen. Det synes ikke Astrup er en god idé.

– Om man bruker vetoretten, så risikerer vi at hele rettsområdet blir satt ut av spill, og på energiområdet inkluderer det gasseksporten fra Norge. Det er jo virkelig ikke i norsk interesse om vi ikke kan eksportere strøm til Europa.

Han går ikke nærmere i detalj med å beskrive hvor sannsynlig det er at land i EU vil takke nei til å få importere norsk energi, enten den kommer i form av gass eller vannkraft.

Selv om Høyre i dag står for en politikk de fleste oppfatter som ensbetydende med stadig økende strømpriser, sier likevel stadig flere av velgerne at de vil stemme på dette partiet.

Les også: 

Sp kan gå ut av regjering: Stiller ultimatum om EUs energipakke

 

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.