Ola Elvestuen (V), som var klima- og miljøminister i Solberg-regjeringen fra januar 2018 til januar 2020, frykter konsekvensen for nabolandene hvis Norge beholder sin egenproduserte, rene vannkraft.

Klassekampen skriver at Elvestuen er i ferd med å sende ut et nabovarsel til Sverige, Danmark, Finland og Island, hvor han advarer mot at Norge kan begrense strømeksporten.

Regjeringa vil avgrense straumeksporten til Europa for å sikre forsyningstryggleiken til Noreg og meir stabile straumprisar.

Ola Elvestuen og Venstre tykkjer det er ein dårleg ide – så dårleg at dei no i brevform henvender seg til dei nordiske regjeringane for å varsle om kva som skjer – og få dei til å avvise alle forslaga.

– Straumpriskrisa gjeld i heile Europa, og vi må stå saman om å løyse ho, seier Elvestuen og held fram:

– Det betyr at vi må seie nei til alle forsøk på å avgrense kraftutvekslinga til Norden og til Europa.

Man må jo undres om Elvestuen noensinne har møtt en bonde fra Hedmark eller en fisker fra Bodø. Hva med en restaurantarbeider i Kristiansand eller en industriarbeider hvor som helst?

Det er viktigere at svensker, dansker og finner har det bra. Derfor vil Elvestuen advare våre naboland om trusselen Norge står bak. Siden det nærmer seg møte i Nordisk Råd er timingen perfekt.

– Når regjeringa no sender så mange signal om at dei ser på moglegheiter for å avgrense norsk utveksling, så er det alvorleg. Det er alvorleg for vår truverd som samarbeidspartnar, men det er òg alvorleg for dei nordiske landa som er avhengig av nordisk kraftutveksling, seier han.

Jeg har ikke merket meg at Elvestuen har kommentert hvor alvorlig det er at strømprisen nylig passerte 10 kroner/KWt i Sørvest. Men Elvestuen er jo kjent som Thunberg-tilhenger, så man kan vel ikke forvente så mye mer.

Greta Thunberg på FNs klima­møte: «Skal endelig få tatt rotta på folk»

– Vi må seie nei til alle forsøk på å avgrense kraftutvekslinga til Norden og til Europa, sier Elvestuen.

Frp-politiker Marius Arion Nilsen reagerer:

– Det er jo veldig rart at Elvestuen her forsøkjer å vere ein slags utanriksminister.

– Dette er ein intern diskusjon i Noreg, og Elvestuen bør hugse på kven det er han representerer. Det verkar jo som om han er meir oppteken av alt anna enn akkurat omsynet til norske innbyggjarar og norsk næringsliv.

Kjøp Kents bok her!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.