Foto: Mona Lindseth / Venstre / CC BY-SA 2.0 / Wikimedia Commons.

Regjeringen har signalisert at den vil avgrense strømeksporten fra Norge til Europa for å sikre forsyningssikkerheten her til lands og gi privat og næringslivet bedre forutsigbarhet med stabile strømpriser.

Ola Elvestuen og Venstre synes dette er en så dårlig idé at han og partiet hans nå henvender seg til de nordiske regjeringene pr. brev for å varsle om hvilke usolidariske planer Støre og Vedum har – og for å få våre naboland til å avvise ideen om bedre forsyningssikkerhet og større forutsigbarhet for norske borgere og bedrifter.

Til Klassekampen sier Elvestuen blant annet:

– Straumpriskrisa gjeld i heile Europa, og vi må stå saman om å løyse ho, seier Elvestuen og held fram:

– Det betyr at vi må seie nei til alle forsøk på å avgrense kraftutvekslinga til Norden og til Europa.

Ein gong i året møtest eit utval parlamentarikarar frå dei nordiske landa i København for å drøfte saker som angår alle landa i Nordisk råd. Neste veke skal Elvestuen møte for Noreg.

Han vil nytte høvet til å åtvare om signala frå den norske regjeringa, fortel han. I forslaget til Elvestuen ber han dei mellom anna å vedta å «legge til side alle forslag om å begrense kraftutvekslingen mellom landene».

Regjeringa har mellom anna varsla ei ordning for å avgrense straumeksporten når fyllingsgraden i vassmagasina blir låg nok.

Elvestuen er bekymret for Norges troverdighet som samarbeidspartner, og drar «Putin-kortet» som forklaring på de høye prisene:

– Straumprisane i Europa er drivne opp av krigen. No skal Europa kvitte seg med russisk gass, og då må vi stå saman i det arbeidet. Utanlandskablane må vere heilt opne, seier han.

Han ser dermed helt bort fra at prisstigningen startet før krigen, og at prisforskjellen mellom Sør- og Nord-Norge er enorm.

Men viktigst av alt er at Putin blir en perfekt stråmann når man skal vri oppmerksomheten bort fra hovedårsaken: et «grønt skifte» som for lengst har utviklet seg til en religiøs bevegelse, der helt banale, økonomiske og fysiske sammenhenger forsøkes opphevet ved virkelighetsfjerne, politiske vedtak. «This time is different» er som kjent de fire dyreste ordene i verden.

Frps energipolitiske talsperson Marius Arion Nilsen scorer enkelt på åpent mål:

– Det er jo veldig rart at Elvestuen her forsøkjer å vere ein slags utanriksminister, seier han og legg til:

– Dette er ein intern diskusjon i Noreg, og Elvestuen bør hugse på kven det er han representerer. Det verkar jo som om han er meir oppteken av alt anna enn akkurat omsynet til norske innbyggjarar og norsk næringsliv.

Hva skal man med ytre fiender når man har indre som Elvestuen?

 

Kjøp Kents bok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.