– Vi er redd for at en makspris gjør at det tappes mer vann i magasinene som vi trenger til vinteren. Det er en alvorlig situasjon. Vi må hindre at vi kommer i en situasjon der vi mangler nok kraft i vinter, sier statssekretær i Olje- og energidepartementet, Elisabeth Sæther (Ap), til NRK.

Elisabeth Sæther har tidligere jobbet både for Bellona og Bondelaget, og som kommunikasjonsrådgiver i Statnett og Energi Norge. I februar  begynte hun som politisk rådgiver for Arbeiderpartiets stortingsgruppe, og i mars avanserte hun til statssekretær. Torsdag fikk hun jobben med å berolige befolkningen via statskringkasteren, etter stadig flere medieoppslag om mulige strømutkoblinger i Norge, på grunn av krafteksporten.

10-15 kroner/kWt og utkobling av strøm forventes til vinteren

Kommunikasjonssjefen i Statnett, Christer Gilje, forteller NRK at kraftselskapene nå holder igjen på vannkraften, og at krafteksporten er redusert med hele 75 prosent fra Sør-Norge til Europa så langt i juli.

Statssekretær Sæther kommenterer det slik:

– Vi er glad for at det kan se ut til at de har lyttet og holder igjen på det verdifulle vannet i magasinene, sier statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Olje- og energidepartementet.

Selv om eksporten av strøm fra Norge til Europa er redusert i juli, sendes det fortsatt store mengder strøm fra Norge hver dag.

Ennå er sannsynligheten for rasjonering av strømmen liten, men likevel vurderes tiltak.

– Restriksjoner på eksporten av strøm til Europa kan være et av tiltakene det er behov for, sier Sæther.

Sæther forteller NRK at ønsker en dialog med andre land om dette, men tror ikke noe på makspris, slik blant annet Frankrike har innført.

Regjeringa sier makspris er til vurdering. Men det kan gi uheldige konsekvenser i den alvorlige situasjonen vi nå står i, forklarer statssekretær Sæther.

– Vi er redd for at en makspris gjør at det tappes mer vann i magasinene som vi trenger til vinteren. Det er en alvorlig situasjon. Vi må hindre at vi kommer i en situasjon der vi mangler nok kraft i vinter, sier hun.

Rødts energipolitiske talsperson, Sofie Marhaug sier til NRK at de på nytt vil utfordre regjeringen på makspris. Den nokså ferske statssekretæren men drevne kommunikasjonsrådgiveren prøver så godt hun kan å gå på vannet.

Forskjellen i strømpris har aldri vært høyere enn nå. Mens et bryggeri på Røros måtte betale over 2 kroner per kilowattime denne uka, betalte konkurrentene i Nord-Norge bare 1,86 øre per kilowattime.

– Vi unner nordlendingene billig strøm, men så høye priser i Sør-Norge er ikke bærekraftig på sikt, sier statssekretæren.

Hun sier regjeringa følger situasjonen tett.

– Vi har stor forståelse for at det er en krevende situasjon.

Vurderer makspris på strøm – men frykter konsekvensene (NRK)

Les også:

Oljenasjonens nedsnødde politikere

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.