Før mandagens møte i Oslo mellom de fem nordiske statsministrene og den tyske forbundskansleren Olaf Scholz, kommer statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) med helt nye toner: – Hvert land må ta ansvar for at kraftsystemet deres holder.

Utalelsen falt i et intervju med Aftenposten, publisert søndag. Avisen kaller Støres uttalelser for en «helomvending», etter at regjeringen allerede sist høst avviste forslag fra Rødt og Frp om innstramninger i krafteksporten. Samtidig er det mindre enn en måned siden statsminister Jonas Gahr Støre, i et annet intervju med Aftenposten, avviste at han ville gripe inn i krafthandelen med utlandet og regulere eksporten.

Men i begynnelsen av august fikk pipen en annen lyd. Da varslet olje- og energiminister Terje Aasland at regjeringen ser på et regelverk for nettopp å begrense krafteksport i kritiske og unormale situasjoner.

Det betyr at eksporten gjennom blant annet Nordlink-kabelen til Tyskland kan stoppe opp. Også eksporten til Danmark og Sverige kan bli rammet.

– Vi har tatt beslutninger for å sikre vår vannkraftkapasitet. Det er å ta nasjonalt ansvar, sier Støre.

I dag sier statsministeren at det ikke er slik at norsk strøm skal flyte i Europa uten vilkår.

– Vi har ansvar for integriteten i det norske kraftsystemet. Det er derfor vi nå sier at vi må sikre fyllingsgraden i våre vannmagasiner.

Ifølge Støre har han blitt møtt med forståelse for den nye norske linjen.

Altså ikke mottiltak, slik regjeringen fryktet før jul. (Aftenposten)

– For enkelt

I intervjuet med Aftenposten svarer Støre for første gang, indirekte, på at Tyskland selv må bære ansvar for at de har havnet i en kraftkrise:

– Skal norske forbrukere måtte betale for at Tyskland har stengt ned atomkraftverkene sine og gjort seg avhengig av russisk gass?

– Det blir en for enkel historie. De norske strømprisene har gjennom mange år ligget nært opptil utviklingen i de tyske gassprisene. Når de skyter i været, får det også konsekvenser for prisene her, sier Støre.

Han mener norske strømpriser ville blitt påvirket uavhengig av den direkte kraftutvekslingen med Tyskland.

Støre kan kutte krafteksporten til Europa: – Hvert land må ta ansvar for seg selv (Aftenposten – betalingsmur)

Les også:

Full splitt i strømpolitikken – kabelsalat i norske partier

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.