Olje- og energiminister Terje Aaslands insistering på å elektrifisere sokkelen, møter nå enda større motbør fra Arbeiderparti-ordførere. En av dem som reagerer er Stanley Wirak, ordfører for Arbeiderpartiet i Sandnes, som etterlyser logikken bak å sende gass til andre land for at de kan lage elektrisk kraft av den.

– Nå er det en så dramatisk endret situasjon fra tidligere, at vi må revurdere planene, sier Wirak til Klassekampen.

Tirsdag rykket Aasland ut i Dagens Næringsliv og avviste alle tanker om å utsette elektrifiseringen av sokkelen, langt mindre skrinlegge den.

Aasland og Arbeider­partiet tviholder på elektrifisering av sokkelen

Wirak er en av flere Ap-ordførere Klassekampen har snakket med, og som reagerer på at sokkelen skal elektrifiseres når landet står midtt oppe i sin verste strømkrise i moderne tid.

Sandnes-ordføreren understreker at han har tillit til regjeringen, og at kraftpolitikken er komplisert. Samtidig sier han at han aldri har forstått logikken bak elektrifisering.

– Hvis noen kan forklare meg logikken i at dette er fornuftig, så er det greit. Men det er det ingen som har gjort. Hvis det er sånn at man ved å elektrifisere skal føre gassen fra plattformene til England, hvor de skal produsere strøm av gassen, og så skal vi importere strøm fra England samtidig som vi sender vår strøm ut av Norge, så får jeg det ikke til å gå opp.

– Jeg tror kanskje det er litt symbolpolitikk, legger han til. (Klassekampen)

Også Ap-ordførerne i Høyanger og Farsund reagerer negativt på Aaslands insistering om å fortsette elektrifisering av sokkelen. Farsund-ordfører Arnt Abrahamsen er ikke i tvil:

– Jeg vil være veldig tydelig. Elektrifisering av sokkelen må utsettes til vi er sikre på at vi har kraft nok til behovene på land, sier Abrahamsen er forbannet.

– Vi mista en stor etablering på produkter til batteriproduksjon i mai fordi Norge som nasjon ikke kunne matche Spania i forutsigbarhet på kraftprisen. Det er ikke ofte jeg er forbanna, men da var jeg fly forbanna på vegne av kraftnasjonen Norge, sier Abrahamsen.

Ap mister kraften

Høyanger, Årdal og Sunndal er kommuner som i årtier har nytt godt av rimelig og lett tilgang på norsk vannkraft. Vannkraften har gitt vekst og velstand, arbeidsplasser og eksportinntekter hele landet har nytt godt av. Fortsatt har Hydro Sunndal metallverk over 700 ansatte på Sunndalsøra. Sunndal kommune ble i likhet med flere av de andre kraftkommunene også bastioner for Arbeiderpartiet. Men Stoltenbergs Soria Moria regjeringer ble begynnelsen på en bratt nedtur for Arbeiderpartiet i denne og mange andre kommuner.

Ved kommunevalget i 2015 fikk Arbeiderpartiet i Sunndal 56 prosent, ved kommunevalget i 2019 var de nede på 40,2 prosent, og ved siste (stortings-)valg havnet de for første gang under 40 prosent. (Ap under 40 prosent i Sunndal – Aura Avis – betalingsmur)

Ordfører Ståle Refstie (Ap) er ikke så direkte i ordbruken som flere av hans kolleger er, men misnøyen og skuffelsen skinner igjennom:

– Med den situasjonen som vi nå har havnet i, som er en selvpåført strømpriskrise, så må vi se på alt med nye øyne, forteller ordfører Ståle Refstie (Ap).

Han peker på at å forsyne sokkelen med strøm fra land fort vil komme i konflikt med etablering av ny kraftkrevende industri, som også vil trenge mye strøm i framtida.

– Nå må vi snu alle steiner for å løse denne krisa, og elektrifisering av sokkelen er noe av det vi må vurdere på nytt, sier han.

Ordførere ut mot Aasland (Klassekampen – betalingsmur)

Les også:

Statkraft har inngått tiårig strømavtale med tysk jernbane

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.