Olje-og energiminister Terje Aasland (Ap) nekter å se strømprisene på veggen og tomme kraftmagasin. Han lukker ørene for alle som argumenterer for i det minste å utsette elektrifiseringen av sokkelen. – Hurdalsplattformen ligger fast, er hans og Arbeiderpartiets mantra.

Allerede i mars ymtet ‘distriktenes parti’, Senterpartiet frempå om at strømkrisen og -prisene kunne gjøre det nødvendig å «skyve på klimamålene». Nesten et halvår senere blør begge regjeringspartiene på gallupene, og misnøyen er til å ta og føle på, langt inn i regjeringspartienes grunnfjell.

Feilinformert 

Arbeiderparti-ordførere fra hele landet har reagert, fagbevegelsen likeså. I Senterpartiet stiger misnøyen dag for dag. Den alltid frittalenede partiveteranen fra Buskerud, Per Olaf Lundteigen er helt på linje med Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe, som nylig innrømmet at ingen ansvarlig, norsk politiker ville ha skrevet under på avtalene om bygging av utenlandskabler for eksport av norsk kraft i dag.

– Fortellingen den gangen var jo at modellene viste en marginal økning i den norske strømprisen. Den informasjonen vi fikk da beslutningen ble tatt, var åpenbart feil, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) til Dagsnytt 18 fredag. (NTB/Document)

– Desperat mangel på kraft

Tirsdag lar Dagens Næringsliv varaordføreren i Norges oljehovedstad komme til orde.

Varaordfører i oljebyen Stavanger, Dagny Sunnanå Hausken (Sp), mener strømkrisen bør få regjeringen til å revurdere eller skyve på elektrifisering av norsk sokkel.

– Er det mulig å utsette det, bør vi hvert fall gjøre det. For nå har vi desperat mangel på kraft. Magasinfyllingen er veldig lav, og det virker litt forhastet å elektrifisere med den situasjonen vi er i, sier Hausken. (DN)

Sunnanå Hausken mener flere bedrifter nå står i fare for å måtte legge ned på bakgrunn av strømprisene. Skulle strømkablene og nedtappede magasiner attpåtil gjøre det aktuelt med strømutkoblinger til høsten og vinteren, sier det seg selv at flere bedrifter vil gå dukken.

Uttalelsene preller av på ‘roboten fra Skien‘. Tvertimot virker det som om han lytter mer til utopistene i Arbeiderpartiets egen ‘ungdomsbevegelse’, som sier nei til mer olje og gass, og som forsøker å presse moderpartiet til enda mer drastiske klimatiltak.

– Vi står fast på at vi ønsker å elektrifisere norsk sokkel. Det er viktig for fremtiden, for å få ned klimagassutslippene og sørge for at vi kan bruke fornybar energi.

– Så det er uaktuelt å fravike Hurdalsplattformen?

– Hurdalsplattformen ligger fast. Det er et fundament for fremtiden, og det at vi kan utvikle, ikke avvikle, norsk olje og gassindustri.

Aasland sier at et elektrifiserings-nei vil få store konsekvenser.

– Hvis man stopper elektrifisering, og ikke tar hensyn til klimagassutslipp, så er det start på en avvikling som ikke vi vil være med på. Det er viktig at vi står fast på målene vi har kommet opp med, sier han. (DN)

Olje- og energiministeren freder elektrifisering av sokkelen: – Det å avblåse den prosessen er uklokt (DN – betalingsmur)

Les også:

– Statkraft og Statnett lurte politikerne

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.