Senterpartiet klarte å holde SV utenfor regjeringssamarbeidet sist høst, men er likevel regjeringens foretrukne budsjettpartner. Etter at de nå fremmer krav om å legge ned en rekke oljefelt for å godta at elektrifiseringen av sokkelen utsettes eller skyves på, bør det samarbeidet også skrinlegges.

I et intervju med Aftenposten under den pågående Arendals-uka, foreslår de to partitoppene i SV, Kari Elisabeth Kaski og Lars Haltbrekken å legge ned en rekke oljefelt, dersom elektrifiseringen av sokkelen utsettes. Ifølge Aftenposten er de overhodet ikke bekymret for konsekvensene:

SV har selv skissert noen mulige oljefelter som kan stoppe produksjonen for at man skal innhente samme klimagasskutt som elektrifisering av sokkelen.

Åsgård, Statfjord, Ekofisk, Norne, Sleipner vest, Eldfisk, Brage og Ula/Tambar/Blane er oljefeltene SV foreslår å stenge.

Da får man kuttet rundt 3,86 millioner tonn CO₂, ifølge SVs utregninger.

På spørsmål om hva SV sier til dem som er bekymret for at elektrifisering skal føre til en forverret strømkrise, er svaret at de vil pålegge oljeselskapene å bygge ut havvind.

– Det er bedre å bruke elektrifisering som en motor for å få fortgang i havvind-satsingen. Vi vil pålegge oljenæringen å bygge ut minst like mye havvind som det de har tenkt å bruke på elektrifisering, sier Haltbrekken.

Kaski tror oljeselskapene vil være med på det kravet, om alternativet er at oljefeltene blir lagt ned.

– En slik løsning vil også bidra positivt til kraftsituasjonen. Når det produseres mer vindkraft på plattformene enn feltet trenger, vil det kunne legges inn til land og bidra positivt til kraftbalansen, sier hun.

Spøker ikke

Samtidig som Europa, ikke bare Norge, står midt oppe i den største energikrisa noensinne, kunne SVs insistering på å sende norsk gass til Europa for at den kan brennes der, slik at vi kan bruke egen vannkraft eller eventuelt importere kraft produsert av norsk gass i Tyskland til å elektrifisere norske oljeplattformer, burde kanskje ha gått under vignetten ‘Satire’. Men dessverre: SV er fullstendig forhekset av Paris-avtalen og troen på at norske CO2-utslipp har noe mer enn en mikroskopisk innvirkning på verdens klima.

– Vi har vist gjennom de to budsjettforhandlingene vi har hatt, at vi stiller klimakrav og får innflytelse over oljepolitikken. Det har vi ikke tenkt å slutte med, for å si det sånn. Det er klart at dette vil bli en del av forhandlingene.

At SV alltid har hatt en forkjærlighet for å disponere andres penger til formål som et fåtall vil ha, er heller ingen nyhet. Intervjuet inneholder selvsagt ikke ett ord om hvordan bortfallet av (skatte-)inntektene fra feltene SV vil legge ned skal hentes inn igjen. Norsk har en rekke gode ordtak som kunne passe på denne hodeløse politikken. ‘Det er forskjell på å barbere seg, og å skjære av seg haka’, er et. Et annet er ‘å sage av den grenen man sitter på’.

Nasjonalisme

Et parti som priser seg av å stå for fordelingspolitikk, og som aldri får nok penger til å kaste bort på bistand (som ikke fungerer), fnyser selvsagt av alt som smaker av nasjonale prioriteringer, ofte benevnt som nasjonalisme. Men siden deres søsterparti i ånden, MDG nylig har karakterisert en eventuell stans i strømeksporten gjennom utenlandskablene som strømnasjonalisme, er jeg fristet til å ta en vri på uttrykket som Jon Georg Dale lanserte i en kronikk i VG i 2020: klimanasjonalisme

Klimanasjonalisme kan definerast som «blind tru på å innføre nasjonale klimatiltak uavhengig av den påviste klimaeffekta og påfølgjande kostnadar for samfunnet». (VG)

Min vri finner dere i tittelen på denne saken: CO2-nasjonalisme

Når SV ikke ønsker at norsk gass skal brennes på norske plattformer, men heller eksporteres til Tyskland for at de kan brenne gassen, slik at CO2-utslippene ikke kommer med i det norske «klimaregnskapet», bedriver de CO2-nasjonalisme!

Jeg regner med at dette blir som ‘å rope i skogen etter svar’, men apropós skog så kunne SV og de andre stortingspartiene gjerne ha tatt med skogen i det norske «klimaregnskapet».

I 2020 var netto-opptaket i skog om lag 24,5 millioner tonn CO2-ekvivalenter, mens det totale utslippet av klimagasser i Norge i de øvrige sektorene var 49,3 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Netto opptak i skog tilsvarte dermed 50 prosent av klimagassutslippene i de øvrige sektorene. (Norsk institutt for bioøkonomi – NIBIO)

Krever at oljefelter må legges ned om elektrifisering skal skyves på (Aftenposten – betalingsmur)

Det er ikke mange lyspunkter i norsk politikk for tiden:

Aps kraftløse ordstrøm gir ingen lys i mørketiden

Full splitt i strømpolitikken – kabelsalat i norske partier

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.