2018. Fra utbyggingen av Johan Sverdrup-feltet på Utsirahøyden i Nordsjøen. Equinor er operatør på oljefeltet. Fra venstre boligplattformen «Haven», boreplattformen som nylig er slept ut fra Haugesund, videre stigerørsplattformen. Helt til høyre flotellet «Safe Zephyrus».

Galskapen rundt «elektrifisering av sokkelen» skyter utrolig nok fart. Søndag annonserte en samlet norsk olje- og gassindustri nye klimamål for 2030 og 2050, som innebærer at 50 milliarder skal brukes på å gjøre norsk sokkel tilnærmet utslippsfri. Men siden gassen som brukes i gasskraftverkene på plattformene vil bli sendt til lands og brent der i stedet, blir utslippskuttene i praksis på temmelig nøyaktig null. Hele «satsingen» er altså bare narrespill for publikum, men et lukrativt pengespill for Equinor.

Et rent symbolsk tiltak

Det er Equinor, Norsk olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund, LO, Fellesforbundet og Industri Energi som står bak den store nyheten. Det er allerede bestemt at vindkraft fra Hywind Tampen skal bidra til å del-elektrifisere feltene Snorre og Gullfaks. I tillegg skal Gina Krog, Sleipner, Gudrun, Troll B, Oseberg feltsenter, Oseberg Sør og Halten-området etter planen elektrifiseres de kommende årene, til en astronomisk kostnad. Og det er helt unødvendig. Plattformene fungerer helt fint som de gjør.

Equinor har i dag et utslipp på rundt 13 millioner tonn CO2  på norsk sokkel, samt i den norske olje- og gassbaserte landvirksomheten, og målet er en 40 prosents reduksjon av CO2-utslipp i 2030. Det tilsvarer et teoretisk utslippskutt på rundt 5,2 millioner tonn innen 2030. Det høres mye ut, men tilsvarer bare omtrent det ett enkelt kullkraftverk slipper ut i året. Satsingen er altså bare pynt, siden gassen vil bli produsert og brent uansett. Det samme vil dieselen til dieselgeneratorene. Man oppnår ingenting.

«Det grønne skiftet» er en enorm trussel mot din økonomi, og mot norske arbeidsplasser

Equinor er åpne på at planene vil kreve både mer strøm og betydelige investeringer i strømnettet, og er nøye med på påpeke at ambisjonene forutsetter at rammevilkårene for bransjen fortsetter å holdes stabile. Det første er nødvendig for å håndtere de store kraftmengdene som plattformene skal få fra land når de ikke lenger skal bruke gassturbiner om bord. Det andre er nødvendig for at denne svindelen skal sementeres for overskuelig fremtid, så Equinor ikke forregner seg og går på en smell hvis subsidiene forsvinner.

For det Equinor ikke er så åpne på, er hvem som skal betale for galskapen: Det er ikke Equinor. Det er du og arbeidsplassen din som får sluttregningen, gjennom høyere energipriser, skatter og avgifter. Den belastningen går rett på bunnlinjen for norske husstander og bedrifter, derfor er det uforklarlig hvorfor politikere og NHO støtter denne utviklingen.

En satsing nesten uten risiko, og med milliarder i potten 

Equinor-sjefen Eldar Sætre ble ble utfordret på pressekonferansen om hva Equinors enormt økte strømforbruk vil bety for strømprisene for vanlige forbrukere. Til det svarte Sætre at han tror det er mulig å realisere planene uten at strømprisene presses opp, men det er jo lett å si, siden han aldri vil bli holdt ansvarlig for å ta feil. Han uttalte også at Equinor ikke ber om noen offentlige bidrag, og tror at investeringene som må til, vil bli lønnsomme.

«Vi tror at i et langsiktig perspektiv er det et konkurransefortrinn for den virksomheten vi driver innen olje og gass at vi kan produsere med det aller laveste karbonavtrykk vi tror man kan finne noe sted i verden». 

At Equinor ikke ber om noen offentlige bidrag, er blank løgn: Hywind tampen skal bygges så fort som overhodet mulig, så den står ferdig innen 31.12.2021, et prosjekt som også ble hyllet i mainstream media, men som Document.no har omtalt kritisk her. Dette er nemlig myndighetenes deadline for å kunne kreve massive subsidier frem til 2035.

Det er heller ikke dokumentert at Equinor på noen måte vil si fra seg de massive støtteordningene eller skattefordelene som såkalte klimatiltak innebærer. Det som imidlertid er helt sikkert, er at vindkraft aldri kan erstatte fossile energikilder. Det viser den mislykkede storsatsingen i Tyskland, som har resultert i en europeisk vindkraftkollaps, som du kan lese om her.

Dagens «naturvernere» kan aldri få nok klimahysteri

Leder Frederic Hauge i Bellona betegner overfor E24 målsettingen som et «historisk skifte». «Det er veldig positivt at oljeindustrien endelig skjønner at de må ta klimagrep. Det var jaggu på tide. Hvis vi ser tilbake på den gangen Statoil og FrP kjempet mot elektrifisering, så viser dette at det har skjedd en stor holdningsendring».

Det hverken Hauge eller E24 stiller spørsmål om, er hvorfor pengemaskinen Equinor og dens turbokapitalister i ledelsen plutselig har blitt nyfrelst på miljø og klima, i stedet for profitt – som de tross alt har ansvar for og får betalt for. Når noe låter for godt til å være sant, så er det all grunn til å skrape i overflaten og stille kritiske spørsmål, slik Document.no gjør her.

Natur og Ungdom lar seg på sin side ikke imponere over målsettingen om kutt. Andreas Randøy er innstilt som ny nestleder i organisasjonen, og sier til NTB:

«Dette er først og fremst et pressestunt fra fossilene, ikke noe klimatiltak som monner. De store utslippene kommer fra bruk av olje, ikke produksjon. I 2050 skal vi ikke ha noen norsk oljeproduksjon, og i tillegg er det rett og slett for sent. Tina Bru fra Høyre har for eksempel foreslått nullutslipp på sokkelen innen 2035. Skal vi løse klimakrisen, må vi ha et helt annet ambisjonsnivå enn knøttsmå kutt langt inn i fremtiden».

Media har klima-kortsluttet og fungerer som propaganda-apparat

For det første finnes det ingen klimakrise. For det andre kan bitte lille Norge aldri gjøre noen som helst forskjell globalt, selv om vi ruinerer velferdsstaten og sender hundretusener ut i arbeidsledighet. Virkeligheten, matematikk, økonomi og fakta er blåst bort fra «miljøvernere» og deres mainstream menighets-media.

At gullegrønne, klimafrelste Equinor samtidig investerer 50 milliarder i et oljefelt i Kaspihavet, fordi myndighetene i Aserbajdsjan ønsker å forlenge levetiden til Azeri Chirag Gunashli (ACG) til 2049, bare understreker mitt poeng. Hykleriet og det tanketomme grønne selvbedraget har for lengst passert det absurde, og fortsatt er det ingen på Løvebakken som roper «stopp!» til keiseren uten klær. De må le mye, høyt og lenge der oppe på styrerommet til Equinor. Skål!

Noen medier har riktignok sett litt kritisk på strømprisene, som ennå ikke har eksplodert til EU-nivå (men det kommer). Men siden innføringen av vinkraft-skatten «nettleie» allerede har doblet energiutgiftene dine og til arbeidsplassen din, begynner det påståtte «grønne skiftet» virkelig å svi for norske forbrukere og næringsliv. Og det er bare begynnelsen – for hvis man svever i villfarelsen om at blårussen bak vindkraftsvindelen har tenkt å gi fra seg denne bobleformede gullgruven frivillig, så er man rett og slett dum.

Equinor vil tjene milliarder, nesten uten risiko. Samfunnet vil tape milliarder, til skyhøy risiko. Gassen vil bli produsert og brent uansett. Og Kina vil fortsette å bygge kullkraftverk. Det finnes ikke noe «grønt skifte». Men jammen finnes det grønne tvangstanker, klima-massehysteri og grønn svindel som har blitt en gullgruve for internasjonale selskaper som Equinor.

Bare Document.no forteller deg sammenhengene og sannheten. Det bør du betale for hver måned som takk.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.