Terje Aasland viser nok en gang hvordan norske politikere lider av sykelig overmot (hybris). Norske politikere later til å tro at hele verden er deres ansvarsområde, selv om de ikke engang evner å styre lille Norge.

I et debattinnlegg i Stavanger Aftenblad svarer den tidligere olje- og energiministeren, som nå kun er energiminister, på et spørsmål fra Anne Karin Sæther fra Norsk Klimastiftelse. Sæther spør: Er mest mulig olje og gass målet, Aasland?

Svaret til Aasland er avslørende:

– Målet mitt er å bidra til at verdens befolkning har sikker tilgang på energi, og at klimamålene nås.

Olje og gass er kun et virkemiddel i det grønne skiftet, later det til.

Olje og gass fra norsk sokkel har en viktig rolle i omstillingen vi nå er inne i.

Samtidig som vi utvikler sektoren, må vi fortsette det viktige arbeidet for å nå målene i Parisavtalen.

Aasland snakker om den utopiske drømmen netto null utslipp i 2050. Metoden er velkjent.

Det viktigste fram mot 2050 er at vi fortsetter å kutte klimagassutslipp fra produksjonen av olje og gass samtidig som vi bidrar i utviklingen av lav- og nullutslippsløsninger for bruk av gass som hydrogen med CCS.

Å kutte i utslippene fra oljesektoren betyr mer elektrifisering av sokkelen, slik at klimautslippene kan kuttes i Nordsjøen, for så å flyttes til blant annet Tyskland. Norge har som kjent en helt egen atmosfære som lever sitt eget liv.

Dermed opprettholder man den selvkonstruerte mangelen på strøm, som selvsagt skal løses ved å pøse ut milliarder til havvind, hydrogen og andre ekstremt ulønnsomme prosjekter.

CCS (karbonfangst og -lagring) er gjennoppstått, til tross for at Jens Stoltenbergs månelanding for 27 år siden endte med en økonomisk katastrofe. Nå har EU kastet seg på, og EU-kommissær Kadri Simsons er entusiastisk.

– Uten karbonfangst og -lagring vil vi ikke greie å nå klimamålene for 2040. Vi har ingen tid å miste, slo Simsons fast på en CCS-konferanse i Efta-regi i Brussel tirsdag.

Simsons mener Norge må gå i front når 50 millioner tonn CO2 skal fanges og lagres – årlig. En like entusiastisk Aasland mener Norge ligger godt an i løypa.

– Dette har vi i Norge mulighet til å matche, sier Aasland.

EU med ny plan for karbonfangst og -lagring – vil ha Norge med på laget

I praksis betyr dette at Norge vil være først ut med å sløse bort enorme summer på nok et ødeleggende klimatiltak. Vi skal jo tross alt redde verden. Det er verdt å merke seg at Norges totale utslipp av CO₂ i 2022 var på 48,9 millioner tonn CO2-ekvivalenter.

Skal verden lykkes med omstillingen som Parisavtalen krever, må verdens befolkning sikres tilgang til energi til en overkommelig pris, samtidig som utslippene reduseres til netto null.

Uten tilstrekkelig tilgang på energi vil konsekvensene for folk bli så store at det vil være vanskelig å få tilslutning til klimapolitikken. Og uten oppslutning når vi ikke målene våre.

For det første: Hvor mange Ap-velgere hadde verden i bakhodet når de stemte på Ap ved siste stortingsvalg? Hvor mange var villig til å se Norge forfalle økonomisk for at temperaturen skal bli 0,1 grader lavere i Patagonia i år 2100?

For det andre: Hvor mange var innstilt på skyhøye strømpriser, høye renter, matpriser som stiger voldsomt og generell inflasjon over hele fjøla for at havet skulle stige et par millimeter mindre ved Kanariøyene de neste 50 år?

Hvor mange Ap-familier var egentlig innstilt på å oppleve at kjøpekraften ble redusert betydelig, og at Syden-turen ble 20 prosent dyrere, siden investorer verden rundt mistet tilliten til en skakkjørt norsk valuta?

Norske politikere lider av en overdreven selvtillit. Tror de virkelig at «verden» bryr seg noe særlig om hva som foregår i et bitte lite land langt oppe i nord? Tror Aasland & co. virkelig at de kan redde verden?

De eneste som bryr seg om norsk politikk utenfor Norges grenser, er alle dem som håver inn milliarder fra dumme norske politikere som formelig elsker å dele ut andre folks penger.

Aasland har neppe Margaret Thatcher som forbilde. Men han og resten av regjeringen burde merke seg hennes ord om sosialisme:

«The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.»

Prosessen er godt i gang. Staten er fortsatt styrtrik, men befolkningen merker det økonomiske presset. Denne prosessen vil trolig fortsette i årene framover.

For Norges store problem er at Oljefondet bare fører til at våre politikere har et større spillerom for idioti enn politikere i andre land. Derfor vil Norge trolig være det siste vestlige landet som kaster inn håndkleet.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.