Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Ap-ordførere i Sørvest-Norge har sett seg lei av skyhøye strømpriser. Nå krever de tiltak fra toppledelsen, og møter partileder og statsminister Jonas Gahr Støre tirsdag kveld.

Rundt om i Arbeiderpartiet murres det over strømpriser og manglende handlekraft fra partiledelsen. Tirsdag kveld stiller statsminister Støre «skolerett» for en samling av flere Ap-ordførere i Sørvest-Norge, for å forklare seg om veien og planene videre. Det forventes klare svar.

Politisk rådgiver Emma Giskås ved Statsministerens kontor opplyser om møtet som skal finne sted.

– Tema for kveldens møte er den politiske situasjonen, og strøm er et tema som vil bli diskutert. Støre og arbeiderpartiets ledelse har jevnlige møter med partiets ordførere for å diskutere ulike politiske saker, og møtet i kveld er en del av denne løpende kontakten. Disse møtene har som formål å holde hverandre oppdatert på hva som skjer lokalt og nasjonalt, skriver hun i en SMS til til NTB-Daniel Lundby Olsen.

I går gikk Ap-ordførerne i Kristiansand og Stavanger ut mot sin egen regjering på NRK, med krav om tiltak mot kraftkrisen. De etterlyste spesielt en løsning for næringslivet.

Document omtalte dette utspillet, se link til artikkel nederst

– Ikke til å leve med

Innad i Arbeiderpartiet vokser nå opposisjon og misnøyen med egen regjering:

– Prisene har nå nådd nivåer som de fleste av oss opplever at ikke er til å leve med, verken på kort eller lang sikt, sier fylkesleder Frode Fjeldsbø i Arbeiderpartiet Rogaland til NTB tirsdag ettermiddag.

Samtidig avviser han at det er snakk om et ekstraordinært møte, og at også andre ting enn strøm vil bli diskutert. Møtet starter rundt klokken 20 og foregår digitalt.

– Det er fast møte vi har med partisekretær Kjersti Stenseng, andre i partiledelsen og representanter fra regjeringen. Det er et effektivt verktøy for å fortelle toppen hvor skoen trykker i distriktene, sier Fjeldsbø.

Akkurat nå er det altså liten tvil om hvor skoen trykker.

LO-Flåthen: –Støres ettermæle står på spill

Tidligere LO-leder Roar Flåthen tror Jonas Gahr Støres renommé og ettermæle står og faller på hans måte å takle den store kraftkrisen på.

Han forstår godt kritikk fra LO-forbundene Industri Energi og Fellesforbundet, som tidligere tirsdag ga Støre to måneder til å komme med strømtiltak.

– Vannkraften er blitt en markedsvare uten kontroll og styring. Det kan ikke fortsette, og det må tas grep. Det er det bare regjeringen som kan gjøre. Ingen andre, sier han til FriFagbevegelse. Flåthen var leder av LO fra 2007 til 2013.

Les også: 

Setter press på Støre: Kritiske Ap-ordførere krever nye strømtiltak

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.