Under sterkt press: Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Regjeringen hevder å «ta næringslivets strømutfordringer på alvor», og vil nå  se på flere mulige støtteordninger. Opposisjonen mener regjeringen er på hælene.

Presset mot statsminister Støre i forbindelse med strømsaken er blitt temmelig massivt. Det hamres løs fra opposisjonen, fra egne rekker i Arbeiderpartiet og fra sentrale personer hos regjeringspartner Sp.

Nå leter Støre etter løsninger som kan bøte på situasjonen.

NTB skriver:

– Vi er i en situasjon som er ganske ekstrem, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til TV 2 , og legger til:

– Vi ser på ordninger for de delene av næringslivet som nå har særlig behov.

Nettopp nye ordninger for næringslivet var blant kravene Arbeiderparti-lederen fikk fra sine egne ordførere i tirsdagens krisemøte om strøm: Man vil ha målrettede tiltak mot bedrifter og industri.

Sikre nok kraft

– Veldig mange bedrifter har langsiktige kraftkontrakter som har prisnivåer som vi kjenner. Men andre har ikke det, og det må vi se på, sier Støre til VGTV.

Han sier at makspris på strøm er oppe til vurdering, men understreker at det er fyllingsgradene i vannmagasinene som må opp.

– Det er viktig at vi stiller krav til strømselskapene om at de prioriterer å fylle opp vannmagasinene slik at vi har sikkerhet for tiden som kommer, sier han.

Men noen klare planer legges ikke frem, og løftene vil etter manges mening fortsatt være vage og utydelige.

Mer konkret enn at tiltakene kommer til høsten, vil nemlig ikke statsministeren være:

– De kan komme før, men det er viktig at tiltakene er treffsikre og at de ikke har negative konsekvenser på andre siden, legger Støre til.

KrF vil ha eksportstopp

Flere partier har de siste dagene gått ut og krevd handling fra regjeringen. KrF-leder Olaug Bollestad tar til orde for eksportstopp av strøm.

– Dette har gått altfor langt. KrF vil ha en stopp av eksport fram til vi har fylt opp vannmagasinene til et forsvarlig nivå. Nå må vi gjøre det vi kan for å unngå at strømregningen i vinter ikke når nye rekorder, sier hun til NTB.

Høyre har vært nokså fraværende og anonyme i hele denne saken. Men nå krever også dette partiet nye tiltak. Imidlertid avviser Høyre makspris og eksport på strøm. Årsaken er at de mener det vil forverre situasjonen ytterligere.

Høyre har gjennom åtte år i regjering i stor grad fremmet samme energipolitikk og samme løsninger mange mener er skyld i hele situasjonen, og partiet velger å fortsatt stå for dette.

Noen vil tolke det dithen at Høyre er mer opptatt av å redde eget ansikt og egne, såkalte grønne partivedtak, enn å løse landets energiproblemer.

– Handlingslammet

SV, Rødt og Fremskrittspartiet vil ha en hasteinnkallelse av Stortinget. Presidentskapet skal avgjøre dette mandag 8. august.

– Regjeringen har nok en gang vist at de er totalt handlingslammet når de skal håndtere kriser, og derfor må Stortinget gripe inn igjen, sier andre nestleder Bård Hoksrud i Frps stortingsgruppe.

– Dessverre har Høyre sagt at det er uaktuelt å støtte makspris og avgrense strømeksporten, så vi er avhengig av at regjeringspartiene snur for å få flertall, sier Hoksrud.

Også i LO og grasrota i Senterpartiet og Arbeiderpartiet murres det. Sp-veteran Per Olaf Lundteigen ba tirsdag om grep fra regjeringen innen mandag.

(NTB-Amalie Vadla)

 

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.