Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, i vandrehallen i Stortinget.Foto: Terje Pedersen / NTB

Et stadig mer utålmodig Rødt bruker harde ord i strømsaken, og sier regjeringen er mer preget av handlingslammelse enn handlekraft. Nå mener Partiet det haster veldig å få gjort noe.

Rødt er ved siden av FrP det partiet som kanskje har presset hardest på for å få Støre-regjeringen til å ta grep mot strømkrisen i landet.

Nå gir partileder Bjørnar Moxnes uttrykk for frustrasjon over hvor trengt han synes det det går med å få på plass tiltak, i det som fremstår som en haste-situasjon:

– Regjeringen er mer preget av handlingslammelse enn handlekraft, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes om strømkrisen, ifølge NTB.

Han var ikke imponert etter at olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) mandag morgen holdt et møte med de parlamentariske lederne på Stortinget om strømsituasjonen.

Ifølge Moxnes er det ikke nok med kun kompensasjon for høye priser, man må også ta for seg årsakene til at prisene stiger så kraftig:

– Det er ingen tiltak for å få kontroll på strømprisene. Det er heller ingen tiltak som vil stanse eksporten av kraften ut av landet vårt, sier Moxnes til NTB.

– Haster for mange bedrifter

Rødt ønsker et ekstraordinært stortingsmøte om strøm, men dette ser ikke ut til å skje etter at Høyre har frafalt sitt krav om et slikt møte.

Høyre vil vente og se

Høyre synes ikke dette er nødvendig før nye tiltak er foreslått fra regjeringen, men mener man må vente og se hvilke forslag regjeringen kommer med konkret før man skal ha et møte i Stortinget.

– Det er ikke grunnlag for å ha et stortingsmøte nå, før regjeringen har gjort den jobben, sier Høyres energipolitiske talsperson Nikolai Astrup til Aftenposten.

Moxnes tror derimot ingen utenfor Stortinget vil forstå dersom Stortinget fortsetter sin dvale til oktober, i stedet for å få på plass tiltak som kan hjelpe folk og bedrifter med strømregningene.

– Det haster for mange bedrifter som er på konkursens rand, og mange vanlige folk har brukt opp sine reserver på strømregninger tidligere i vår – og nå har dem ikke mer. De trenger trygghet for høsten og vinteren.

– Meningsløse priser

Rødt-lederen sier det koster 11,57 øre å produsere strømmen. Mandag var det tidenes høyeste strømpris på en sommerdag på Østlandet og Vestlandet – der det mandag morgen kostet 3,34 kroner per kilowattime.

Denne differansen mellom produksjonspris og salgspris er etter Rødt-lederens mening helt uakseptabel:

– Den produksjonen, den vannkraften, er investert og betalt ned av det norske folk i fellesskap. Dette er vår felles infrastruktur som det norske folk har betalt ned i hundre år. Ikke tyskere eller briter. Så at vi skal betale 400 øre for strøm det koster 11 øre å produsere, er meningsløst, avslutter Moxnes.

Les også:

Tidligere Yara-sjef ut mot utenlandskabler: Spiser opp Norges strømoverskudd

To viktige bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.