Sofie Marhaug (Rødt). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Stortingsrepresentant Sofie Marhaug i Rødt krever makspris på strøm nå. Hun kaller kraftbørsen dysfunksjonell, og frykter at strømprisene kan ta helt av utover høsten.

Rødt er et av de partier som hardest har angrepet regjeringens håndtering av strømsituasjonen. I følge partiets stortingsrepresentant Sofie Marhaug er dagens situasjon nærmest uvirkelig, og hun mener det må tas helt nye grep fra myndighetene.

NTB melder at det mandag blir enda en ny prisrekord for strøm i Sørvest-Norge. Mellom klokka 18 og 19 vil prisen der ligge på 8,22 kroner per kWh.

– Tenk at et prisområde – Sørvestlandet – som er så rikt på naturressurser og energiproduksjon, skal ha så dyr strøm! Det gir ingen som helst mening, annet enn at kraftbørsen er fullstendig dysfunksjonell, sier Marhaug i en kommentar til NTB etter søndagens melding om en slik ny strømrekord.

Hun minner om at kraften koster under 12 øre kilowattimen å produsere. Det er altså mange tusen prosent påslag før denne livsnødvendige varen havner der den skal, nemlig hos forbrukere og næringsliv.

– Likevel betaler kundene over 10 kroner i morgen medregnet avgifter, sier hun.

Marhaug mener det ser dystert ut for den videre utviklingen utøver høsten og vinteren:

–Vi er i august. Tenk hvordan det blir i desember, sier stortingsrepresentanten, som er 2. nestleder i energi- og miljøkomiteen.

Hun krever handling fra regjeringen.

– Det holder ikke med støtteordninger. Hver gang dette systemet lappes på, dukker det opp nye hull. Kraftprofitten må begrenses, makspris må innføres, er Marhaugs oppskrift.

Også FrP-leder Sylvi Listhaug er høyt på banen i kritikken av Støre-regjeringens strømpolitikk. Ikke minst er hun opptatt av situasjonen for bedriftene. På sin side på Facebook skriver hun blant annet:

– Jeg har de siste månedene møtt mange bedrifter som sliter kraftig, og som frykter konkurs hvis de ekstreme strømprisene vedvarer. SV har null innsikt og forståelse for hvor hardt de skyhøye strømprisene rammer næringsliv.

Det som virkelig ville hjulpet alle bedriftene som sliter, er å vedta FrPs forslag om 50 øre makspris for alle og innføre eksportreguleringer når magasinfyllingene er lav som nå, skriver Sylvi Listhaug.
Kravet om rask innføring av makspris er det dermed Rødt og FrP som er tydeligst på, to partier som ellers befinner seg temmelig lagt fra hverandre i de fleste spørsmål .

Les også: 

Fra ille til verre: Søndag settes ny strømprisrekord på Østlandet og Vestlandet

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.