Frp-leder Sylvi Listhaug i Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

FrP-leder Sylvi Listhaug mener strømrasjonering i energilandet Norge er helt uakseptabelt, og at det er på tide å sette ned foten. Hun sier regjeringen må stå til ansvar om noe slikt skjer.

NRK skriver at olje- og energiminister Terje Aasland ikke kan utelukke strømrasjonering her i landet kommende vinter.

I praksis vil rasjonering bety at strømmen kan bli koblet ut enkelte timer i døgnet, eller at det kommer kvoter på hvor mye strøm man kan bruke uten å måtte betale skyhøye avgifter, skriver NRK. .

Tiltakene vil være mest aktuelle for bedrifter, men Aasland vil ikke avvise at det også kan gjelde enkeltpersoner.

– Det er det for tidlig å si noe om. Det er ulike metoder å gjøre det på. Vi har en rasjoneringsforskrift som da gjennomgås og følges opp.

En slik tankegang får FrP-leder Sylvi Listhaug til å frese:

– Det ville vært en skandale hvis energinasjonen Norge kommer i en situasjon der vi må rasjonere strømmen til folk, sier hun.

Hun sier også at FrP vil stille regjeringen til ansvar ved en strømrasjonering, hun mener det hele kunne vært unngått om det var handlet i stedet for å sitte passivt og skje hva som skjer:

– Dette er ikke nytt, og regjeringen har fulgt situasjonen nøye uten å handle, og derfor har vi havnet i denne situasjonen, fastslår en oppgitt Listhaug.

Fremskrittspartiet mener man må nå koble eksporten til vannmagasinfyllingsgraden, og ikke eksportere mer enn eget, norsk strømbehov gir rom for. Partiet ønsker videre en makspris på strøm, og en strammere regulering av kraftprodusentene.

Hun mener at den politikken som nå føres, setter leveringssikkerheten til nordmenn i fare. Hun krever umiddelbar handling fremfor prat:

– Nå må foten settes ned, avslutter Listhaug.

Også i Høyre er man ifølge NRK skeptiske til hvordan den rødgrønne regjeringen håndterer energisituasjonen:

Stortingsrepresentant for Høyre og medlem av Energi og miljøkomiteen, Bård Ludvig Thorheim, er kritisk til om regjeringens oppfølging er god nok for å unngå strømmangel.

– Spørsmålet er om de har tatt innover seg signalet fra EU i dag om at de europeiske landene må være forberedt på en mulig situasjon med full stans i gasseksporten fra Russland, skriver Thorheim i en e-post til NRK.

Stortingsrepresentanten er i likhet med Listhaug bekymret for forsyningssikkerheten for strøm i Norge:

– Da må oppfølgingen av kraftaktørene være tettere enn det vi har sett hittil fra myndighetene mens man fremdeles har et handlingsrom for energisparing, sier Thorheim.

Med tanke på den rollen Høyre har hatt i å innføre nettopp dagens eksportrettede energipolitikk, vil enkelte mene at partiet ikke er de rette til å kritisere andre i denne sammenheng.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har oppdaget at kraftaktørenes storstilte eksport av norsk kraft er i ferd med å skape alvorlige problemer her i landet.

Blir det nødvendig, holder derfor energiministeren muligheten åpen for at regjeringen kan gå inn og begrense strømeksporten:

– Vi har sagt at vi skal snu alle steiner. For den situasjonen som vi har vært igjennom i vinter, og den situasjonen vi er i nå, den ønsker vi ikke at skal være normal i Norge, sier Terje Aasland.

Les også: 

Vannkraftlandet Norge: Nå advarer også NVE om mulig strømrasjonering

 

Sommer er tid for å lese gode bøker:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Stadig like aktuell:
Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Husk å støtte Document også i sommer:


;

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.