Rødts leder Bjørnar Moxnes og stortingsrepresentant Sofie Marhaug leverte tirsdag et forslag om å innføre makspris på strøm. Maksprisen skal ligge på 35 øre per kilowattime for alle kunder i Norge.

Også industrien omfattes av forslaget fra Rødt.

– Dette vil påvirke husholdninger og næringsliv landet rundt. Mange opplever at utgiftene stiger voldsomt og plutselig. En slik makspris er forutsigbar, sier Moxnes til VG.

– Denne prisen gir fortjeneste til produsentene, i tillegg til at den er rimelig for kundene.

Produksjonskostnaden for strøm er 11,57 øre/kWh. En fastpris på 35 øre/kWh vil derfor gi fortjeneste for leverandørene.

Rødt-leder Moxnes ønsker ikke å kutte kablene til utlandet, men mener Norge først og fremst må sørge for at egen befolkning nyter godt av ren og billig kraft. Men denne ordningen vil ha et øvre tak, slik at luksusforbruk ikke faller inn under ordningen.

– Maksprisen gjelder ikke ubegrenset. Folk kan ikke ha over 30 grader i stuen og la varmtvannet renne mens de er på jobb. Strøm er en dyrebar ressurs som vi ikke kan sløse bort, sier Moxnes.

Klima

Aslak Øverås er informasjonssjef i Energi Norge. Han er kritisk til makspris, siden dette vil gjøre satsing på blant annet havvind ulønnsomt. Egentlig burde han kanskje sagt «enda mer ulønnsomt».

– Ny vannkraft ligger over det kostnadsnivået Rødt vil sette som makspris. I tillegg mister vi prissignalet dagens marked gir når det er knapphet eller overskudd på strøm. Da blir både strømsparing og investering i ny produksjon lite interessant, sier Øverås.

Vindkraftselskapet Emergy nær konkurs

Også Frank Sve fra FrP har foreslått en makspris på strøm, nærmere bestemt på 50 øre. Regjeringen foretrekker foreløpig kompliserte ordninger som ikke innbefatter industri og næringsliv.

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) sa i desember i fjor at regjeringen ikke ville innføre makspris på strøm.

«Prisregulering er et inngripende tiltak som kan ha utilsiktede konsekvenser», skrev Marte Mjøs Persen i et svar til Sofie Marhaug (R), som sitter i Stortingets energi- og miljøkomité.

Tidobling av strømkostnadene for en vanlig familie kan vel også beskrives som et inngripende tiltak som har utilsiktede konsekvenser? Eller er det rett og slett tilsiktet?

Foreslår makspris på strøm: − Skal ikke være et luksusgode 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.