Benteler på Raufoss har opplevd at strømregningen har økt med 150 prosent på ett år. Nå sier eierne at det er umulig å drive lønnsomt med dagens energipriser.

Benteler produserer bildeler. De sier at de jobber med å spare så mye energi som mulig, men dette tar tid.

– Prisene på metall, aluminium, strøm og gass har økt voldsomt og er ventet å fortsette å øke. Dette har en stor påvirkning på kundene våre som avbestiller og derfor også på vår produksjon, sier pressetalsmann hos Benteler, Stephan Knüttel til avisa Toten i dag.

Det er særlig gassprisene som har økt kraftig.

Nå krever han at politikerne støtter industrien. Uten støtte er det umulig å drive lønnsomt. 450 årbeidsplasser står på spill. Derfor er Benteler en viktig hjørnesteinsbedrift i Raufoss.

Også adm. dir. ved Raufoss Industripark er bekymret.

– Vi tar det på alvor når vår største leietaker melder inn disse bekymringene, sier Øyvind Hansebråten.

Derfor er han spent på hvordan energiprisene vil utvikle seg og om regjeringen vil komme med støtteordninger.

Odda Technology, produsent og leverandør av koblingsprodukter til olje, gass- og subseaindustrien, har sendt permitteringsvarsel til flere av de 65 ansatte. Begrunnelsen er energiprisene og ordretørke i deler av industrien.

– Strømprisen er en stor andel av bedriftens kostnader. Slik det er nå, går det ut over bedriftens evne til å utvikle seg og være klar for økningen som er på vei inn i energimarkedene vi er en sentral del av, sier direktør Ingvald Torblå til Hardanger Folkeblad.

Hydro har redusert aluminiumsproduksjonen både på Husnes og Karmøy på grunn av strømprisene.

– Slik situasjonen er i dag, er det hensiktsmessig å justere ned produksjonen ved å vente med å sette i drift celler som er ute for vedlikehold, sier Halvor Molland, informasjonsdirektør i Hydro, til Haugesunds Avis.

Jøtul anslår at strømkostnadene vil eksplodere. Normalt bruker bedriften rundt 6 millioner kroner på strøm. Nå forventer Jøtul-sjefen at strømregningen vil ende på 30 til 40 millioner kroner når 2022 er omme. Strømprisene tærer på bedriften, skriver Fredriksstad Blad.

For selv om strømprisene fører til at etterspørselen av vedovner øker, og omsetningen i følge adm. dir. Nils Agnar Brunborg har økt med rundt 30 prosent hittil i år, så hjelper det ikke på bunnlinjen. Brunborg er ikke nådig i sin omtale av regjeringen Støre.

– Det er en helt tafatt regjering som ikke gjør noen ting. Jeg synes det er helt ufattelig hvordan de bare kan sitte og se på uten å gjøre noe, sier han.

Mandag 19. september holder Stortinget ekstraordinært møte for å løse strømkrisen.

Det er nå over 15 måneder siden kabelen Nord Link til Tyskland åpnet. I oktober 2021 åpnet North Sea Link, strømkabelen mellom Norge og England. I april 2022 ble det kjent at denne kabelen sender ut 70 ganger mer strøm enn den får tilbake.

Allerede i februar ble spådommene til kritikerne bekreftet, da det ble fastslått at kablene dreide seg mest om eksport, og slik vil det bli i tyve år til. I juni kom fasiten for 2021:

Norge eksporterte 25,8 TWh kraft i 2021, mens det ble importert 8,2 TWh. Det ga et eksportoverskudd på om lag 17,6 TWh, viser nye tall fra SSB.

Norsk og tysk kraft kobles sammen, nå kommer strømsjokket

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.