For dem som er rammet av de høye strømprisene «teller hver time» for å få på plass en støtteordning, sier Tina Bru fra Høyre – partiet som utvidet de norske energiutfordringene gjennom sine åtte år i regjering.

Tina Bru var Høyres olje- og energiminister, da Erna-regjeringen måtte abdisere etter årets stortingsvalg.

Høyre hadde åtte år på seg til å justere Energiloven av 1991, som tillater norsk vannkrafteksport nær sagt uten grenser.

Høyre drev ellers igjennom flere EU-pakker for energi, og statsminister Erna Solberg kunne stolt åpne tysk kabel sammen med Angela Merkel i april i år og enda en kabel til England i oktober, der norsk strøm fosser ut i Europa som aldri tidligere.

Kraftselskapene og staten tjener på det. Norske husstander og norske bedrifter utarmes.

Burde holde munn

Når nå Tina Bru åpner munnen for å kritisere Arbeiderpartiet og Senterpartiet knyttet til høye strømpriser og behovet for raskt å hjelpe de som knuges av de vanvittige prisene knyttet til lav vannstand i magasinene og høye strømpriser som følge av gass og kull i Europa, er det et kvalmt skuespill fra henne og partiet Høyre.

Tina Bru burde holde munnen sin lukket, for makan til sludder fra henne og Høyre skal man lete lenge etter.

Da Tina Bru gjestet NRKs Dagsnytt 18 for et par uker siden, og deltok i en debatt rundt de høye strømprisene, virket det som om at «ingen kunne ha ant at strømprisene skulle bli så høye» eller «jøss, ble det vinter i Norge igjen?!» var det eneste hun hadde å bidra med.

Høyre og Tina Bru må nødvendigvis være klar over at Tyskland og andre EU-land går mot den totale katastrofen knyttet til energimangel, og det skyldes blind tro på at sol som ikke skinner og vind som ikke blåser skal kunne erstatte atomkraft, gass og kull i lys av «det grønne skiftet» Høyre så helhjertet står inne for her i Norge.

EU-underdanigheten Erna Solbergs regjering viste handler ikke kun om «dumhet», men partiet har et reelt ønske om at Norge skal inn i EU med alt hva det betyr for norsk vannkraft, olje, gass og fisk.

Skulle ha vært kastet ut av politikken

Den frekkheten Tina Bru oppviser i det ekle, politiske skuespillet vi nå ser rundt strømprisene burde diskvalifisere henne fra å kunne sitte på Stortinget og etterhvert klatre opp i partihierarkiet for å overta etter Erna Solberg, som Høyres leder.

Men slik er det ikke.

Dels skyldes det norsk presse, som overhodet ikke går i dybden på strømspørsmålet, og gransker påstandene om at «Norge trenger Europas energi for norsk forsyningssikkerhet» og hvorfor det tillates norske kraftselskaper å eksportere strøm, når vannmagasinene ligger langt under normalen for årstiden.

Ifølge Nettavisen har vannmagasinene i Sørvest-Norge en fyllingsgrad på bare 55,3 prosent. Norge går derfor inn i vinteren med halvtomme vannmagasiner, og vi snakker om historiske bunnivåer for magasinene, mens eksporten av strøm pågår i full skala.

Det er ikke sant at «Norge trenger forsyningssikkerhet fra Europa». Det burde være innlysende å kunne trekke denne konklusjonen, når Norge fra 1. januar til og med 30. november i år totalt har eksportert 22,9 TWh, mens importen i den samme perioden har vært 7,2 TWh.

I den samme perioden har det blitt produsert 141 TWh i Norge, mens forbruket har vært 125 TWh.

En mørk og kald framtid for nordmenn

Denne uka gikk EU-politikerne hver til sitt uten å ha kommet til enighet om atomkraft skal være å betrakte som «bærekraftig» eller ei.

Frankrike og 10 andre EU-land ønsker seg atomkraft satt i denne «grønne kategorien», og årsaken er strømkrise og forventet sosial uro.

Men Tyskland fronter det motsatte, og når tyskerne neste år faser ut sine siste atomreaktorer uten å ha reelle alternativer til energi, da vil Norge løpe til med strøm og prisene øker i takt med at gass og kull er høyt avgiftsbelagt – ikke her i Norge, hvor vi ikke fyrer med den slags – men i Tyskland.

Dermed kan det bli en kald, mørk vinter for nordmenn også i 2022, 2023 og øvrige påfølgende år, fordi vind og sol ikke gir stabil kraft, og det å starte opp et atomkraftanlegg, som har vært slukket, lar seg ikke gjøre.

Og hvor har Tina Bru vært i kampen for å bygge ut mer vannkraft, bygge norske gasskraftverk og å bremse elektrifiserings-marerittet vi har hengende over oss?

Jo, Tina Bru har brukt det meste av sin energi som minister på å snakke opp elbiler, elektrifisere over en lav sko med tilhørende økt strømforbruk, og hun har heist vindkraft-flagget til topps, slik at Norge også skal bli påført mest mulig av den ustabile energien fra vind til havs og på land.

Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.