En var statsminister, en er statsminister, en er kvinne og en er mann, men både Jonas Gahr Støre og Erna Solberg fortjener betegnelsen «hybridpolitikere». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Oljeprisene stiger på grunn av Putins hånd på gassen til et Europa som har vedtatt at sol og vind skal erstatte olje og gass. Samtidig som norske bedrifter og forbrukere betaler svindyrt for at vår strøm eksporteres til Europa, snakker landets statsminister fortsatt om elektrifisering av sokkelen, mens Erna Solberg sier til VG at Høyre skal bli Norges fremtidige store klimaparti. Hva er det som feiler dem?

At lederen for partiet som førte Norge inn i ACER, bygget utenlandskabler, innførte subsidier på el-biler og bygget vindmøller finansiert av norske skattepenger, til gode for utenlandske hedgefond, fabler om å vinne neste valg, er nesten ikke til å tro. Erna Solberg må ha fått klimaviruset på hjernen.

Sammen med partifellene Jan Tore Sanner (56) og Tina Bru (35), henholdsvis den forrige finansministeren og olje- og energiministeren, har Erna Solberg vært på kafébesøk med VG. Solberg (60) vil fortsette som partileder, Sanner har fått nok og vil ikke fortsette som 1. nesteder, mens Bru sikkert ønsker opprykk. Erna ønsker seg en ny periode som statsminister, men hvor smart er det å utrope Høyre til «Norges fremtidige store klimaparti» etter åtte år med en «klimapolitikk» som har gitt det norske fellesskapet det største økonomiske skudd for baugen siden finanskrisen i 2008?

Solberg hadde ikke drukket nok rødvin til at den får skylden for en påstand som plutselig kommer over bordet:

– Høyre er Norges fremtidige store klimaparti.

Hun tar en liten pause og legger til:

– Vi har ambisjon om å være det tydeligste, helhetlige klimapartiet, hvor vi ser næringspolitikk og klimapolitikk i sammenheng.

– Det fremstår ikke som veldig troverdig at dere skal fronte dere som Norges ledende klimaforkjemper?

– Det har vi vært over lang tid. Alt som skjer med havvind og hydrogensatsing, har kommet fordi vi har jobbet sammen med næringslivet; gode økonomiske rammebetingelser er helt avgjørende. (VG)

Hybridpolitikere

Politisk kvarter i NRK torsdag var regjeringens Pompel og Pilt, herrene Gahr Støre og Slagsvold Vedum, gjester hos Lilla Sølhusvik. Støre kom rett fra statsbesøk hos Tysklands nye kansler Olof Scholz, som ønsker enda tettere energifellesskap med Norge. Sølhusvik lot Støre komme unna spørsmål om krafteksporten ved å la Støre snakke varmt om Tysklands ønske om mer norsk gass. At dette behovet oppstår som en følge av Tysklands feilslåtte Energiewende, og Scholz’ beslutning om å legge ned flere atomkraftverk ble heller ikke berørt.

Men da spørsmålet om de planlagte norske havvindanleggene også kunne eksportere kraft til Europa ble stilt til de to regjeringspartnerne, ble svarene mer fomlete. Det ble referert til at flere frykter at havkraftsatsingen ikke vil være lønnsom uten at kraften også kan eksporteres til Europa, gjennom såkalte hybridkabler, det betyr enda flere statlige subsidier.

Vedum prøvde så godt han kunne å si at de hadde et vedtak om at det ikke skulle opprettes flere utenlandskabler i denne regjeringsperioden, og at havvind skulle gå til det norske kraftnettet, ikke til Europa.

Støre flakket med blikket og satte i gang tåkeluren:

– Vi har sagt at nye mellomlandsforbindelser er noe vi skal bygge i denne perioden. Hvorvidt en havvindmølle har oppkonblingsmuligheter i et nett som utvikler seg i Nordsjøen, vil jeg ikke si nei til, men spørsmålet er ikke grundig nok gjennomgått av den forrige regjeringen. Er vi på etterskudd, så er det på grunn av den forrige regjeringen.

– Det hjelper ikke at dere er uenige.

– Vi er ikke det. Vi skal ikke ha nye mellomlandsforbindelser. Hvordan havvindmøllene innrettes, må vi gjennomgå for å hindre at kraften går ut på den andre siden. [sic]

Etter dette kraftutrykket kom Støre med følgende kortslutning:

– Disse møllene kan spille en viktig rolle i å elektrifisere plattformene i Nordsjøen.

Akkurat. Så Støre vil at vi skal eksportere gass til Tyskland som i dag delvis brukes til å lage strøm på plattformene i Nordsjøen, slik at tyskerne kan brenne gassen for å lage strøm der, fordi de legger ned atomkraftverkene og ikke får vinden til å blåse så mye som de så gjerne vil?!

Man være politiker for å forstå et slikt resonnement.

Koronapass

Støre og Vedum uttalte seg ikke om koronasituasjonen på NRK i dag, men Erna Solberg har tydeligvis ikke fått med seg omikron og den nye regjeringens varsler om at karantene-regimet snart bortfaller.

Høyre-leder Erna Solberg benytter gjenåpningen av utelivet til å gå på byen. Nå utfordrer hun hele landet om vaksinepass. Hun vil sikre stinn brakke på Norway Cup og Øyafestivalen.

– Skal vi ta mer hensyn til de uvaksinerte enn til at det store flertallet skal kunne få leve normalt? spør hun. (VG)

At risikoen for sykehusinnleggelse med omikron er 2 promille, har hun nok heller ikke fått med seg.

Solberg vil presse frem debatt om uvaksinerte (VG)

Les også:

Ekstraregning på 10 milliarder for næringsliv og det offentlige

Ap-ordførere har fått nok: Opprørsstemning mot kraftpolitikken

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.