Industriarbeidere på Vestlandets kyst er kritiske til regjeringens energipolitikk, og frykter at fremtidens økonomi raseres av det grønne skiftet.

– Hvis politikerne ikke gjør noe med strømprisene, risikerer de å legge ned industrien som Norge skal leve av i framtida, når oljen og gassen tar slutt, sier Joachim Andersen (37) og Mats Nordhagen (33) til Stavanger Aftenblad.

Dette er to unge industriarbeidere som jobber i smelteverket i Sauda. Bedriften er hele lokalsamfunnet avhengig av, men strømkrisen truer bedriftens fremtid.

Derfor er tillitten til regjeringen i Oslo sterkt svekket.

– De må gjøre noe. Vi må ha konkrete løsninger på bordet og litt handlekraft.

Bedriften Eramet Norway er en verdensledende produsent av raffinerte manganlegeringer som brukes i produksjon av stål. Selskapet har hovedkontor i Paris, men billig energi lokket produksjonen til Norge.

Heldigvis har smelteverket fastprisavtale på strøm frem til 2030, altså det som Westgaard-Halle fra Høyre beskrev som «kort sikt».

Westgaard-Halle med tidenes dårligste spådom om strømpriser

Men etter det vil bedriften dø ut hvis ikke strømprisene returnerer til normalt nivå, frykter de to industriarbeiderne.

Hogne Hongset har vært gjest hos Doc-TV flere ganger og har besøkt Sauda.

– Sauda og andre industristeder er rødlistet. De står i fare for å dø ut når de langsiktige fastprisavtalene går ut. Industrien langs kysten har allerede begynt å stenge ned.

Hongset er invitert av det lokale Arbeiderparti-laget. Budskapet er enkelt:

Norge lider ikke av underskudd på energi. Men vi lider av tilkoblngen til et europeisk energimarked som beveger seg mot avgrunnen.

Tre tiltak nevnes:

  • Energieffektivisering av norske bygninger kan spare 30 milliarder kilowattimer innen 2040.
  • Oppgradering av vannkraften kan gi 15–20 milliarder kWh ekstra.
  • Ifølge Multiconsult kan solenergi på egnede tak og fasader produsere 66 TWh strøm i året.

– Noen forsøker å fortelle at Norge har en kraftkrise. Det er en ren bløff. Vi har ikke – og får heller ikke – noen kraftkrise, uansett om det skal bygges hydrogen- og batterifabrikker både her og der. Norge vil få et stigende kraftoverskudd mot 2050, også uten nye vindkraftverk på land. Hvis man stopper den idiotiske elektrifiseringen av sokkelen med strøm fra land, blir overskuddet enda større, sier Hogne Hongset, som belegger dette med rapporter fra blant annet NVE.

De siste utenlandskablene er ikke eksportkabler, mener Hongset. De er ren import av europeiske strømpriser. Energipolitikken som føres av myndighetene, er «avsindig».

– Det føres en avsindig energipolitikk. Problemet er at markedet får rå. Vi lar ikke legemiddelindustrien styre helsepolitikken eller våpenbransjen styre forsvarspolitikken, men vi lar – Gud hjelpe meg – en kommersiell kraftbransje styre energipolitikken, sier Hogne Hongset.

Det handler ikke om forsyningssikkerhet, men om fordeling av milliarder av kroner fra norske husholdninger og bedrifter til kraftselskapene, som i stor grad betyr myndighetene, mener Hongset.

Remy Penev sitter i styret til Sauda Ap og LO i Nord-Rogaland.

– Vi kan ikke besøke en arbeidsplass uten at noen huker tak i oss og forklarer hvor prekær og alvorlig situasjonen er. Mange bedrifter i hele fylket og Sør-Norge har røde tall og fare for nedleggelse. Dette rammer til slutt den seriøse delen av næringslivet. Vi må komme oss ut av dette uføret. Denne strømpriskrisen er 100 prosent politisk styrt. Vi har ventet lenge. Nå trenger vi politisk handling, mener han.

Lokale Ap-representanter er altså i opprør mot sin egen regjering, som styres av en mangemillionær fra beste vestkant. Dette har vi sett flere tendenser til her jeg bor på Sørvestlandet.

Også i Sauda stuper Sp og Ap på meningsmålingene. Lokalpolitikere våger å snakke litt tydeligere enn de som sitter på Stortinget, later det til.

Ap-ordførere med strøm-advarsel til Støre

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!



Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.