Direktør for Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, er bekymret for strømsituasjonen. Foto: Morten Holm / NTB

Strømprisene kan føre til at en rekke industribedrifter legges ned. Permitteringer er iverksatt mange steder. – Det er dette vi har fryktet, sier lederen for Norsk Industri.

Mandag ble det kjent at Elkem midlertidig stenger ned to smelteovner, som Document da omtalte.

Årsaken er strømprisene. Norsk Industri frykter flere bedrifter kan gjøre det samme.

Elkem slukker smelteovnene i Thamshavn og Rena fordi de tjener mer på å selge strømmen de vanligvis ville brukt til å produsere silisium.

Men dette er bare en av mange bedrifter som kan stå foran en slik dyster utvikling. Tusenvis av arbeidsplasser kan stå på spill, ofte i lokalsamfunn der disse bedriftene spiller en nøkkelrolle for sysselsetting og kommunale inntekter.

Direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri er svært bekymret, og bekrefter at flere industribedrifter vil stoppe produksjonen hvis ikke regjeringen får kontroll på strømprisen, skriver Klassekampen.

– Det er dette vi har fryktet. Vi har dessverre ventet at dette kom til å skje. Når prisene blir så høye at du ikke kan forsvare produksjon, er det dette som skjer, sier han.

Norsk Industri er arbeidsgiverorganisasjonen til norske industribedrifter, og Lier-Hansen sier at han hele tiden får henvendelser fra selskaper som trapper ned produksjonen og vurderer permitteringer på grunn av strømprisene.

– Norge tjener stort på energikrisen. Vi må utnytte handlingsrommet til å sikre industrien garantier for å holde dem i gang i en skjebneperiode, understreker han.

Lier kommer ikke inn på hvordan denne strømpriskrisen er et resultat av det såkalte grønne skiftet, som også hans organisasjon og for øvrig hele NHO har vært en pådriver for.

Mange vil derfor si at norsk industri- og næringslivsledelse nå får det de har bestilt, mens det er vanlige arbeidstakere rundt om i hele landet  som må svi mest.

Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Olje- og energidepartementet opplyser til Klassekampen at regjeringens plan er at gode fastprisavtaler skal sikre industriens vilkår.

Effekten av disse fastprisavtalene er det imidlertid svært få andre enn regjeringen selv som har noe særlig tro på, se sak under.

Les også: 

LO: Fastprisavtalene for bedriftene er for dyre

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.