Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri. Foto: Terje Pedersen / NTB

Norsk Industri er oppgitt over strøm-løsningen næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har lagt på bordet. Nå ber de regjeringen om å snu, for å unngå en konkursbølge.

Regjeringen har lagt frem en strømløsning til bedriftene som i praksis går ut på at bedriftene bes om å inngå langsiktige avtaler med strømleverandørene.

Dette oppleves som fullstendig utilstrekkelig fra næringslivets side.

Strøm til fastpris er overhodet ikke noen løsning, mener Norsk Industri. I år vil flere bedrifter enten gå over ende eller måtte nedbemanne som følge av strømprissituasjonen, spår de.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen og direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri gikk hardt ut mot næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) da de la fram årets konjunkturrapport om framtidsutsiktene for norsk industri torsdag.

NTB-Bibiana Piene melder om saken.

De to direktørene mener Vestre taler mot bedre vitende når han tviholder på at det er fastprisavtaler på strøm som skal redde bedriftene over strømkneika.

– Næringsministeren ber oss om å være tålmodige. Men hvis noen hadde villet gi oss kraftprisavtaler som er så gode som Vestre tror, så ville de kommet før årsskiftet, slår Norsk Industri-direktørene fast.

– Vestre tar feil

Forutsetningen for at dette skulle være en løsning, er naturligvis at det er mulig for bedriftene å inngå langsiktige avtaler til lavere priser enn man betaler i dag.

Men ledelsen i Norsk Industri mener dette er helt urealistisk å få til.  De mener Vestre tar feil når han hevder annet at det nå er mulig å få avtaler til under 70 øre per kilowattime.

– Han må slutte å si dette. Reelt sett er prisen mye høyere, fordi bedriftene må selge tilbake strøm de ikke bruker på natt og i helger, til en mye lavere pris. Dette gjelder i tillegg avtaler på sju år, som er helt irrelevant for bedriftene, framholder Sunde.

Fredag ble det kjent at etter press fra Vestre har Statkraft senket fastprisen på strøm med 10 prosent til 98,63 øre per kWh på sine treårsavtaler. Men det er fortsatt for høyt, mener Norsk Industri.

Før denne strømpriskrisen inntraff, lå normal pris for bedrifter på pluss/minus en tredjedel av dette.

Den foreslåtte løsningen fra næringsminister Vestre har ikke slått nevneverdig an i næringslivet. I midten av januar var det kun 130 bedrifter som hadde tegnet fastprisavtale på strøm.

Norsk Industri håper Vestre nå vil la seg inspirere av Tyskland, der bedriftene nå får strømstøtte av staten på 70 prosent av forbruket sitt når prisen er over 75 øre.

Man er direkte oppgitt over den argumentasjonen som nå benyttes fra regjeringens side:

– Det mest irriterende er at regjeringen sier at en tysk ordning vil føre til økt inflasjon. Det er helt feil. Dette er penger som er inndratt av staten på grunn av høye strømpriser, sier Sunde.

Superprofitt for staten

Ifølge Norsk Industri vil staten få inn en «superprofitt» på 73 milliarder kroner til statskassa på grunn av de høye strømprisene.

– Å omfordele dette for å hjelpe næringslivet over en kneik, slik mange land nå gjør, kan umulig være feil, føyer Lier-Hansen til.

Han håper det nokså fortvilte budskapet fra industrien vil bli tatt til følge av regjeringen:

– Vestre vil komme oss i møte når han får lov av finansministeren, sier Lier-Hansen – som også har en klar bønn, eller spørsmål, til næringsministeren:

– Hvor lenge skal han vente for å se om fastprisavtalene virkelig fungerer? Vi kan ikke vente lenger, sier han til NTB.

NTB forsøkte torsdag å få en kommentar fra Vestre, uten å lykkes.

Document skrev tidligere i dag om at Norsk Industri frykter dramatiske konsekvenser for bedriftene her i landet:

Norsk Industri: Flere bedrifter vil gå konkurs eller må nedbemanne i år

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.