– NHO mener det må innføres en kompensasjonsordning som gjelder for små og mellomstore bedrifter som gis for vintermånedene slik som for husholdningene, sier viseadministrerende direktør Anniken Hauglie i NHO til E24.

Mange store bedrifter har langsiktige kraftkontrakter med fastpris. Men bedrifter som har spotprisavtaler har, som mange husholdninger, opplevd at strømregningen har blitt skyhøy denne vinteren og høsten. Regjeringen har fra før fått på plass støtteordninger for husholdninger, bønder og frivillig organisasjoner og idrettslag.

Hauglie sier de mottar bekymrede meldinger fra industrien, sjømatnæringen som har strømkrevende kjølelagre, vaskerier og restauranter.

– Vi har et voldsomt trykk fra medlemmer som sliter med høye strømregninger. Dette er nok også forsterket av at mange har hatt tøffe tider grunnet smitteverntiltak, og nå skjer også endringer som innføring av pensjon fra første krone. Det er en krevende tid for mange, sier Hauglie.

– Det er en helt spesiell situasjon med ekstraordinært høye strømpriser, og derfor følger vi utviklingen nøye. Regjeringen avviser ikke at det kan bli aktuelt å vurdere nye grep, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i en kommentar som er sendt til NTB på epost.

Han påpeker imidlertid at bedrifter er vant til at prisene varierer, og at regjeringen må vurdere grensene mellom bedriftenes og statens ansvar. Han viser dessuten til ordninger som skal hjelpe næringslivet ut av pandemien.

Regjeringen gjenåpnet fredag ordningen som kompenserer bedrifter for tap som følge av smitteverntiltak.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.