Høyres finanspolitiske talsperson Tina Bru. Foto: Javad Parsa / NTB

Høyre vil gi bedriftene 800 millioner mer i strømstøtte enn regjeringen og Sosialistisk Venstreparti er enige om. Partiet mener strømkrisen er Putins skyld, det grønne skiftet nevnes ikke.

Regjeringens forslag om strømstøtte til bedriftene er møtt med kritikk fra flere hold. Ikke minst er det største opposisjonspartiet, Høyre, misfornøyd med det som er lagt frem fra de rødgrønne.

Mange, særlig små og mellomstore bedrifter, rammes hardt av de høye strømprisene. Dette er bedrifter uten store konsern i ryggen. Fra folk som har satset sparepengene sine til familieeide bedrifter i distriktene. 99 prosent av bedriftene i Norge er små og mellomstore, skriver partiet i et oppslag på sin hjemmeside Høyre.no.

Høyres finanspolitiske talsperson Tina Bru har dette å si om Støre-regjeringens forslag til sstrømstøtte for bedriftene:

– Jeg vet at mange bedrifter hadde et håp om at ordningen skulle bli bedre. Vi har invitert regjeringen til et forlik sammen med Høyre for å få det til, men de valgte heller å forhandle med SV. Jeg forstår godt at mange bedrifter er skuffet over ikke å bli hørt, sier Tina Bru.

Derfor har partiet utarbeidet et eget forslag, som innebærer en større pott til bedriftene:

– Høyres mål var å finne en bedre ordning for bedriftene for å gi flere støtte, og dekke en større del av regningen. Det har vi klart, sier en fornøyd Tina Bru, finanspolitisk talsperson i Høyre.

Med Høyres forslag vil flere bedrifter få støtte, og de får dekket en større andel av regningen.

Høyres forslag ser slik ut:

*Øke potten med 800 millioner kroner. 400 millioner kroner til å senke kravet om strømintensitet fra 3 prosent til 2,5 prosent, og 400 millioner kroner inn i det regjeringen har kalt for trinn 1 i sitt opplegg, slik at mer av strømregningen dekkes.

*Ber regjeringen senest innen desember vurdere om ordningen fungerer etter hensikten og om det er behov for lignende ordninger neste år og komme tilbake til Stortinget før juleferien med dette.

*Påpeker også at det er utfordringer for bedrifter som bruker naturgass og ber regjeringen vurdere situasjonen for disse og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Høyre ber også regjeringen om å vurdere om ordningen fungerer slik den skal og om det er behov for lignende ordninger neste år, og komme tilbake til Stortinget før juleferien med dette.

Fra Høyre gjentas fortellingen om at hele strømkrisen både for befolkningen og næringslivet er «Putins skyld»:

Putins blodige angrepskrig i Ukraina, hvor han bruker energi som et middel, har sendt strømprisene til himmels i Europa, skrives det på Høyre.no.

– Når Putins krig herjer i Ukraina og sender energiprisene til himmels, skulle jeg ønske regjeringen hadde vært tidligere på banen med hjelp til bedriftene og vært mer interessert i å samarbeide med flere partier på Stortinget, avslutter Bru.

Det såkalte grønne skiftet, med dramatisk energinedbygging og omlegging i hele Europa, nevnes dermed ikke som noen årsak.

Heller ikke Høyres mangeårige arbeid for en slik omdiskutert energiomstilling trekkes frem som en mulig forklaring på at både Norge og Europa nå sliter med å dekke energibehovet. Hele problemet begynte angivelig 24. februar i år, da Putin startet krigen.

Les også: 

– Det grønne skiftet har skylden for energi­krisen

Viktige bøker! Bestill fra Document forlag:
Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.