Bekymret: SMB Norges administrerende direktør Jørund Rytman. Foto: Javad Parsa / NTB

Høye strømpriser truer ikke bare husholdningene. Nå viser en ny undersøkelse at mange små bedrifter frykter konkurs, noe som kan ramme arbeidsplasser og lokalmiljøer over hele landet.

I en pressemelding fra SMB Norge, interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter, heter det at mange virksomheter nå frykter at de ikke vil overleve uten hjelp til å håndtere strømregningene som er vesentlig større enn normalt. Det er NTB som skriver dette.

Dette er noe som har utviklet seg de seneste månedene, og nå er i ferd med å toppe seg. Høsten og vinteren kan bli kritisk for denne delen av næringslivet:

– Situasjonen oppleves som ekstremt krevende for våre medlemmer akkurat nå, og mange er redde for fremtiden, sier SMB-sjef Jørund Rytman.

Han sier de daglig får henvendelser fra frustrerte bedriftseiere som forteller om strømregninger som er tre til fire ganger høyere enn i fjor, til tross for at bedriftene har iverksatt tiltak for å redusere strømforbruket til et minimum.

– Det er helt åpenbart for oss at vi må få på plass en strømpakke til bedriftene så fort som mulig, sier Rytman.

I undersøkelsen kommer det fram at 52 prosent av SMB-bedriftene tror at andre halvår 2022 blir verre enn et «normalår».

Ifølge NHO utgjør de små og mellomstore bedriftene (SMB) mer enn 99 prosent av alle bedrifter i Norge, og har 47 prosent av de ansatte i privat sektor. De står samlet for nær halvparten av den årlige verdiskapingen i landet – nær 700 milliarder kroner.

Norge er det vanlig å definere små og mellomstore bedrifter som bedrifter med under 100 ansatte. Vi definerer dessuten bedrifter med 1-20 ansatte som små og bedrifter med 21-100 ansatte som mellomstore og over 100 som store.

Hele 15 prosent av disse bedriftene ser nå en reell fare for konkurs dersom regjeringen ikke tar grep for å lette på byrden med høye strømkostnader i vinter. Det kan true tusenvis av arbeidsplasser, og legge menneskers livsverk i grus rundt om i Norge.

 

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.