Farbror Melkers Café i Moss er nå stengt på grunn av koronapandemien og nedstengning. Foto: Trip Advisor

Malin Petterson eier og driver Farbror Melkers Cafè, som består av  to kafeer i Moss og en i Fredrikstad. Hennes bedrift har blitt hardt rammet av korona. Etter lørdagens nedstenging har hun mistet håpet. Nå fryktes et konkursras for små og mellomstore bedrifter.

Lørdag måtte Malin stenge ned begge sine kafeer i Moss. Nå sier hun til E24 at hun ikke sikker på om hennes bedrift kan overleve.

– Vi har jo stått i dette i snart ett år, men akkurat nå er det håpløst. Og helt overveldende. Jeg føler at livsverket går i oppløsning. Vi sitter ikke akkurat med masse penger på bok for å klare noe sånt som dette

NAV-direktør Christian Holte frykter at titusenvis kan bli permittert. For Malin er frykten personlig. Den første nedstengningen i mars kom som et sjokk, men de klarte seg gjennom det. Men nå føler ildsjelen at hun er i ferd med å miste lysten.

Særlig tyngende er bekymringen for 15-20 hel- og deltidsansatte.

– De har vært med på å bygge opp bedriten og har stått i en komplisert situasjon det siste året. Det har vært en påkjenning og jeg føler med de.

Konkursras

Joachim Dagenborg er kommunikasjonssjef i SMB Norge, interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter. Han er svært bekymret for småbedriftenes fremtid.

– Jeg frykter at denne siste runden med nedstengninger er dråpen som får det til å renne over for mange og at vi kan stå foran et stort konkursras de neste månedene.

Han mener de små og mellomstore bedriftene trenger en realistisk vei ut av krisen, nå som egenkapitalen er brukt opp og de ansatte er permitterte, og ingen kan gi et klart svar på når kundene kommer tilbake. Han krever rask og enkel tilgang på kompensasjon til de som er rammet.

– Når regjeringen snakker om å redde levedyktige bedrifter så er det nøyaktig virksomheter som dette man har hatt i tankene.

Servicenæringen ble allerede tidlig svært hardt rammet av nedstengningene. Man kan tross alt ikke drive kafe fra hjemmekontor uten kunder.

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂