En gravferdsmedarbeider ser på kisten til offer for koronavirussykdom under en begravelseseremoni i den sørlige byen Cisternino, Italia 30. mars 2020. Foto: Reuters /Alessandro Garofalo / NTB Scanpix

I et Italia som sørger over tusenvis av døde, kan landets mektige mafia utnytte muligheten til å komme styrket ut av koronakrisen.

– Den italienske mafiaen gjøre trusler om til muligheter, sier Giuseppe Governale, sjefen for det italienske antiterrorpolitiet.

Målt i antall døde er Italia det landet i verden som er hardest rammet koronapandemien, med over 15.000 døde og over 120.000 smittede.

Ifølge Governale havnet landets mafiagrupper litt bakpå innledningsvis da utbruddet skjedde, men ifølge ham er de nå i ferd med å omstille seg. Virusutbruddet har rammet landets økonomi, som er eurosonens tredje største, svært hardt.

Kan tjene mye

Det er anslått at rundt 65 prosent av italienske små- og mellomstore bedrifter vil stå i fare for å bli slått konkurs, noe som er som musikk i ørene på mafiaen. De bruker ofte utpressing som middel og har ofte tjent godt på fallende bedrifter.

– Bare se på mafiaens portefølje og se på hvor mye de kan tjene på denne pandemien, sa den italienske forfatteren Roberto Saviano i et intervju med Repubblica tidligere denne uken.

Forfatteren viser til kolerautbruddet i Napoli i 1884, der myndighetene utbetalte store summer til byen for å rydde opp i ettertid, penger som viste seg å gå rett i lommen på Camorra-mafiaen.

– Hvor har de investert de siste tiårene? I selskaper som tilbyr mange typer tjenester (kantiner, renhold, disinfeksjon), resirkulering av søppel, transport, begravelsesbyrå, olje og matdistribusjon. Det er slik de kommer til å tjene penger, sier han.

Nedgang i kriminalitet

Innenriksdepartementet har opplyst at det i løpet av de tre første ukene i mars var en nedgang på 64 prosent i anmeldte lovbrudd.

«Tradisjonell» kriminalitet har blitt vanskeligere som følge av isoleringstiltakene som er satt til verks over hele Europa.

– Organisert kriminalitet tjener ofte penger på dop og prostitusjon, og folk bruker mindre penger på dette i krisetider, sier kriminologi-professor Federico Varese ved Oxford-universitetet til DPA.

«Korona-kriminelle» spiller på frykt

Europol har advart mot kriminelle som spiller på folks frykt for viruset. Det gjelder blant annet salg av beskyttelsesutstyr til lavere kvalitet eller svindel over internett.

– Kriminelle er bare interessert i et spørsmål: «Hvordan kan jeg tjene mer penger»?, sier Europol-direktør Catherine De Bolle.

Søramerikanske kokainbaroner har forsøkt å få sendt så mye kokain som mulig til Europa for å få det fram før nedstengningen, opplyser Kristian Vanderwaeren, en høytstående tjenestemann i det belgiske tollvesenet.

– De siste dagene har det vært en stor økning i beslag, sier han.

Det ble gjort beslag av kokain som ble forsøkt fraktet både gjennom fly og båt.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.