Nok et rekordbeslag av kokain hos Bama i Oslo, denne gang på hele 600 kilo. Til sammen er det beslaglagt to tonn så langt i 2023. Politiet har spekulert i at Norge er transittland, men tar smuglerne risikoen på å sende så store partier gang på gang? De har nå tapt kokain for flere hundre millioner kroner.

Det kan synes som om Norge er blitt del av et internasjonalt nettverk. Folk på innsiden hos Bama kan heller ikke utelukkes. Politiet sier de går ut med beslaget samme dag som det ble gjort for ikke at smuglerne skal tro noen andre har tatt «varene».

Kokain i slike kvanta er ikke vanlige kriminelle, dette er store internasjonale gangstere, og man skal ikke utelukkes beskyttelse og gode kontakter i samfunnet utenfor.

På tross av gjentatte funn har ikke politiet gjort noe gjennombrudd i saken.

Politiet i Oslo fikk onsdag varsel om nytt storfunn av kokain hos Bama. Ingen er pågrepet etter det som nå trolig er beslag på godt over to tonn i 2023.

– Vi undersøker nå hvor stort beslaget er, men det er trolig på rundt 600 kilo kokain, med en gateverdi på flere hundre millioner kroner, meldte Oslo-politiet onsdag ettermiddag.

Det var en av de ansatte som meldte fra om funnet tidligere på dagen. Den aktuelle konteineren hadde kommet til Norge fra et land i Sør-Amerika for kort tid siden.

Det ble gjort to store funn hos Bama i mars og april i vår. Dette er nå analysert og oppveid til totalt 1,6 tonn, bekrefter fungerende enhetsleder Knut Lutro ved seksjon for skjult etterforskning i Oslo politidistrikt til NTB.

Ingen pågripelser
På tross av en større etterforskning i flere måneder etter funnene i vår, har det ikke ledet politiet til noe gjennombrudd.

– Det pågår fortsatt etterforskning av disse sakene, primært rettet internasjonalt i samarbeid med andre land. Det er ingen pågrepne i noen av sakene. Utover dette ønsker vi ikke å gå inn i detaljer om etterforskningen, sier Lutro.

Onsdagens last var også gjemt i en ordinær last med bananer. Politiet opplyser ikke hvilket av Bamas lagre lasten ble funnet ved.

– I tillegg til analyse av stoffet, gjøres det andre tekniske undersøkelser. Vi avhører nå de som har funnet stoffet, og melder fra om funnet til samarbeidspartnerne våre i Europol og Interpol, sier enhetslederen.

Bama har ingen kommentar til den etterforskningen utover å bekrefte at en av deres ansatte i Oslo fant stoffet og meldte fra til politiet, sier de til VG.

Vil sende budskap
Politiet sier at sikkerhetsrisikoen rundt såpass store mengder er en av grunnene til at de går ut med beslaget samme dag som det er funnet. De vil forhindre at bakmenn og kriminelle aktører begynner å lete etter narkotikaen, eller antar den har forsvunnet på andre hender.

– Vi har et budskap til aktører som er tilknyttet dette stoffet, nasjonalt eller internasjonalt, om at partiet er beslaglagt av politiet, heter det i pressemeldingen.

Som ved beslagene i vår, er politiets teori at kokainen ikke er ment for det norske markedet, men at Norge er transittland. Imidlertid utelukkes ingenting.

Både likheter og forskjeller
Det forrige rekordbeslaget hos Bama ble for øvrig gjort etter tips fra tollere i Tyskland. I april opplyste politiet at det var likhetstrekk mellom beslagene, men de gjorde også konkrete funn som påviste ulikheter i sakene.

– Slike forsendelser har vært en økende trend de siste årene, spesielt i europeiske land med kystlinje. Det kan avdekkes flere titalls tonn med kokain. Dagens beslag kan ha sammenheng med de to andre beslagene på Bama eller andre store beslag i Europa, sier enhetsleder Knut Lutro til NTB onsdag.

I april ble det også funnet over 100 kilo kokain på et lastefartøy fra Sør-Amerika i Husnes i Vestland fylke. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.