Serveringsbransjen sliter tungt, viser ferske konkurstall. Foto: Loking / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons.

Ny statistikk fra inkassoselskapet Fair Group viser at antall konkurser i Norge hittil i år har økt med 12,5 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Økningen i antall konkurser har vært spesielt kraftig i høst, med en økning på hele 18 prosent i november sammenlignet med fjoråret, går det frem av en pressemelding fra Regnskap Norge, en interesseorganisasjon for autoriserte regnskapsførere.

Det er flere faktorer som medvirker til den vanskelige situasjonen for bedriftene:

– Bedriftenes situasjon er svært krevende. Ekstreme strømpriser, økte skattebyrder og ikke minst rentekostnader til staten i etterkant av Covid-19, har ført mange i knestående, sier Rune Aale-Hansen, adm.dir. i Regnskap Norge.

Serveringsbransjen er spesielt hardt rammet, der antallet konkurser i november 2022 var nær tre ganger høyere enn i november 2021.

Hos regnskapsbransjen skaper tallene økt bekymring for den økonomiske utviklingen i Norge. Aale-Hansen viser til finansielle ettervirkninger av inntektstap som følge av koronatiltak:

– Økte strømkostnader er uten tvil en ny og stor utfordring for mange bedrifter, men de utgjør trolig bare toppen av isfjellet. Serveringsbransjen mistet store inntekter under fjorårets nedstengning, og mange måtte be om utsatt betaling av skatt og mva. Dette førte til ekstrakostnader samlet på flere hundre millioner kroner i forsinkelsesrenter som flere selskaper fortsatt sliter med å betale.

Aale-Hansen er ikke nådig i sin kritikk av statens håndtering av krisen som koronatiltakene skapte:

– Forsinkelsesrenten i forbindelse med kompensasjonsordningene under pandemien var og er urimelig. Det er kynisk og brutalt av staten å sparke bedrifter som allerede er i knestående ved å kreve renter som bidrar til å dytte dem over i ruin.

Regnskap Norge-sjefen frykter tap av arbeidsplasser på grunn av den vanskelig situasjonen, som går spesielt hardt utover små og mellomstore bedrifter.

Til Dagens Næringsliv sier Fair Group-sjef Christian Aandalen at det spøker for flere bransjer enn serveringsbransjen:

I takt med at folk får dårligere råd er det ikke bare serveringsbransjen som vil bli skadelidende, men også detaljhandel og andre tjenestesektorer.

Hans eget selskap har hittil i 2022 registrert en vekst i antallet inkassosaker på 33 prosent, og ytterligere vekst forventes, skriver DN.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.