Området Ulven, Økern og nordover mot Groruddalen i Oslo sett fra heisekran den 30. januar 2023. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

406 norske bedrifter gikk konkurs i mars i år, men det tilsvarende antallet var 290 i mars i fjor. For første gang på mer enn fire år overstiger antallet overstiger 400 på en måned, går det frem av en pressemelding fra kreditt­opplysnings­selskapet Creditsafe, som bruker ordene «skyhøyt konkurstrykk» om situasjonen i øyeblikket.

– Vi ser veldig tydelig at flere i næringslivet sliter nå. Mars måned avsluttes med konkursrekord – vi har ikke hatt like mange konkurser siden før korona, sier Per Fjærestad, daglig leder i Creditsafe Norway.

Situasjonen er spesielt dyster for bygg og anlegg:

Mars var en måned preget av konkursras for bygg- og anleggsbransjen, som historisk sett har vært den bransjen som dominerer inkassostatistikken. Bare i mars gikk 107 selskaper konkurs i bygg- og anleggsbransjen. Hele 401 arbeidsplasser, med over 570 millioner i omsetning er berørt av konkursene i bransjen.

Viken og Oslo har flest konkurser med henholdsvis 101 og 88.

Samtidig viser tall fra inkasso­selskapet Fair Group at antallet inkasso­saker i 1. kvartal av 2023 var 45 prosent høyere enn i 1. kvartal av 2022. Fra februar til mars er økningen på ni prosent.

Konkurstallene gjenspeiler seg i inkassostatistikken, sier Fair Group-sjef Christian Aandalen:

– Det er en kraftig økning i privatpersoner som ender med inkassosak og vi forventer at misligholdet kommer til å tilta. Det er en uheldig spiral hvor konkursene blir flere, som igjen får effekt på sysselsetting og videre på inkassotallene. Dette vil gradvis forsterke seg gjennom året, og gjør at vi tegner et dystert fremtidsbilde.

Den samlede inkassogjelden i Norge var på 116,5 milliarder kroner ved utgangen av 2022, opplyser Creditsafe.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.