2023 kan bli et rekordår for konkurser i Norge. I januar gikk 353 bedrifter konkurs i Norge, en økning på 64 prosent sammenlignet med januar i fjor.

– Det er 30 flere konkurser enn vi så i første måned av rekordåret 2019. Dersom denne utviklingen holder seg, går vi med andre ord mot et rekordhøyt antall konkurser i 2023, konstaterer daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway til Stavanger Aftenblad.

Verst er situasjonen i Rogaland, der antallet kokurser økte med 163 prosent.

Fjærestad tror utviklingen vil vedvare.

– Våre antakelser er at dette kommer til å vedvare i tiden fremover. Det er alvorlig, men vi skal være klar over at konkurstallene var kunstig lave gjennom pandemien.

Inflasjon, høyere renter, dyrere mat og høye strømpriser skaper økte utgifter for bedriftene, og forbrukerne mister kjøpekraft. Dermed rammes bedriftene både av lavere inntekter og høyere utgifter.

– Disse to linjene går ikke sammen. De bedriftene som ikke har en sterk økonomi vil få problemer, fordi de vil tjene mindre penger.

Serveringsbransjen er den næringen som rammes hardest, med en økning i konkurser på hele 346 prosent. For detaljhandelen er økningen på 144 prosent.

Også bygg og anlegg sliter.

En undersøkelse fra NHO Rogaland viser at to av tre bedrifter innen bygg og anlegg i fylket venter nedgang og dårligere markedsutsikter det neste halvåret.

Direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen peker på at konkurstallene i januar i 2022 var langt lavere enn vanlig, og at tallene for januar 2023 derfor fremstår verre enn de egentlig er.

Haftorsen minner også på at det fremdeles er lav ledighet i regionen.

Les også:

Konkursfrykten øker: Norsk Industri ber Vestre snu om strømstøtte

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.