En byggeplass på Ulven i Oslo den 30. januar 2023. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

Antallet konkurser i februar var 35 prosent høyere enn i februar 2022, viser ny statistikk som onsdag er omtalt av Creditsafe Norway.

328 norske selskaper gikk konkurs i februar, og hvis trenden fortsetter ligger 2023 an til å bli «et rekordår på konkursfronten», heter det i en pressemelding fra kreditt­opplysnings­selskapet.

Med fare for å gjenta meg selv skyldes denne konkursøkningen rett og slett at næringslivet har fått juling over lang tid nå, med flere eksterne faktorer som har preget både samfunnet og næringslivet, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

– Mange har holdt ut lenge, men nå begynner vi å se slitasjen fra alle smellene vi har fått, tilføyer han.

Kjente selskaper som Flyr, Airwing, Telefast og StayClassy er gått konkurs i løpet av forrige måned, men det mest slående utviklingstrekket er å finne i bygge- og anleggs­virksomhet, som lenge har holdt seg stabil:

I februar ser vi derimot et brudd fra denne trenden, og en kraftig økning i antall konkurser, sammenlignet med fjoråret.

Totalt gikk 86 selskaper i de to bransjekodene “Oppføring av bygninger” og “Spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet” konkurs. Det tilsvarer en økning på hele 51% – betydelig høyere enn den generelle økningen på 35%.

Den mest sentrale delen av bransjen er hardest rammet:

Dette tallet trekkes i stor grad opp av førstnevnte kategori, oppføring av bygninger, som økte med hele 105% – fra 20 konkurser i februar i fjor til 41 konkurser i år.

Også bransjer som handel og servering har større enn gjennomsnittlig konkursøkning:

I de øvrige bransjene som tradisjonelt troner på konkurstoppen finner vi en økning på 56% i Agentur- og engroshandel (14 konkurser), 38% i detaljhandel (33 konkurser) og 36% innen serveringsvirksomhet (38 konkurser).

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.