Byggeplass i Bjørvika i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Byggebransjen er driveren bak de rekordhøye konkurstallene i februar, ifølge kredittopplysningsforetaket Creditsafe.

Det er for tiden mange konkurser i norsk næringsliv. Men noen bransjer sliter mer enn andre, og byggebransjen er spesielt ille ute.

Totalt gikk 352 norske selskaper konkurs i februar. Det tilsvarer en økning på sju prosent sammenlignet med samme måned i fjor, skriver Creditsafe Norway i en pressemelding.

NTB melder om saken.

Per Fjærestad, som er daglig leder i selskapet, presiserer at økningen er beskjeden, men legger til at dette i stor grad skyldes høye konkurstall i februar i fjor.

Han peker på byggebransjen som en bransje som driver de generelle konkurstallene oppover.

– Likevel ser vi altså at trenden er stigende, og det er særlig på grunn av mange konkurser innen bransjen «oppføring av bygninger», sier han.

I denne bransjen ble det registrert hele 66 konkurser i februar. Det er en økning på 19 konkurser mot samme periode i 2023.

I denne  bransjen er det ofte snakk om til dels tore virksomheter, med mange ansatte. Ofte handler det også om  virksomheter basert ute i distriktene. Ringvirkningene konkursene kan derfor bli store mange steder.

Tøft for Betonmast Boligbygg

Betonmast Boligbygg, som er et datterselskap av Betonmast AS, er blant selskapene som opplever krevende tider.

På et allmøte i Lørenskog torsdag ettermiddag ble de ansatte informert om at de fleste håndverkerne mister jobben som følge av en vedtatt nedskalering av virksomheten. Selskapet har rundt 120 ansatte, og om lag 90 av dem er håndverkere.

– Dette er veldig tungt for oss, men selvsagt langt verre for dem som rammes direkte. Noen har vært her gjennom hele yrkeslivet. Det er derfor en tøff beslutning å komme fram til denne avgjørelsen, sier konsernsjef Peter Sandrup i Betonmast til Byggeindustrien.

Han sier at selskapet ikke skal legges ned, og at det skal være i boligmarkedet i Stor-Oslo også i tiden fremover. Det er en mager trøst for de mange ansatte som nå må gå.

Krever handling

Utviklingen vekker politiske reaksjoner.

– Hver uke kommer det meldinger om nye konkurser og nedbemanninger i byggebransjen. I dag er det Betonmast, i morgen er det noen andre, sier Rødts stortingsrepresentant Mimir Kristjansson i en epost til NTB.

Han mener Stortinget må gi regjeringen en klar marsjordre om å gjøre noe med problemene.

– Vi har stilt forslag i Stortinget om å øke permitteringsmulighetene og for at staten skal sette inn tiltak for å øke aktiviteten i byggebransjen på mange områder, for å motvirke kollapsen i nyboligsalget, sier han.

Nyboligsalget ble ekstra hardt rammet i fjor, noe Document omtalte blant annet i saken under.

Les også: 

Aldri målt svakere nyboligsalg enn i første halvår

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.