Nybygging av leiligheter på Ensjø i Oslo. Foto: Annika Byrde / NTB

Den negative trenden i nyboligsalget fortsatte i november måned. Nedgangen var på hele 19 prosent mot samme måned i fjor.

Det er helsvart i boligmarkedet nå mot slutten av 2023. Dette ses aller tydeligst i salget av nye boliger: Nedgangen var på hele 19 prosent mot samme måned i fjor.

I bransjen snakkes det åpent om at markedet er i en krise, og at denne krisen stadig forverres. Man har et temmelig mørkt syn på situasjonen.

NTB melder om saken.

– Det er full stopp i leilighetsbygging, og krisen blir verre og verre, måned for måned, sier administrerende direktør i Boligprodusentene Lars Jacob Hiim.

Dette innebærer at mange utbyggere og investorer nå sliter tungt med å få dekket inn kostnadene ved ferdigstilte boliger, og en del kan bli nødt til å selge med betydelige tap.

Markedet for brukte boliger er også rammet, det ses en klart tregere trend i omsetningen. Uvanlig mange boliger ligger usolgte ute i lang tid, og selgerne må gjerne sette prisene vesentlig ned for å finne kjøpere.

På markedsplassen Finn.no kan man se flere eksempler på at det er tungt å få solgt selv det man skulle anta var attraktive boliger, for eksempel sentralt i Oslo.

Mange selgere nøler i det lengste med å ta situasjonen innover seg. Det råder en urealistisk prisoptimisme, og man er ikke beredt på å selge med tap, under opprinnelig prisforventning.

Dermed prøver man i det lengste å få solgt til en pris som er altfor høy i dagens marked, og på den måten stanser omsetningen opp.

En slik situasjon påvirker naturlig nok utbyggernes lyst til å starte opp nye prosjekter. Det er krisetall for igangsetting av nye boliger, med et fall på 63 prosent. Et slikt tall kan nærmest kalles et krakk i markedet

Dermed er et stort antall arbeidsplasser i fare i byggebransjen, og man har sett et økende antall konkurser.

Byggeindustrien meldte tidligere i høst at så mye som en tredel av alle konkurser her i landet, nå finner sted innen bygg og anlegg.

Her finnes det gjerne en del arbeidskraft som vil slite med å finne nye jobber i dagens arbeidsmarked, da deres kompetanse ofte ikke er særlig etterspurt i andre bransjer. Varig ledighet kan bli utfallet for en del, mens utenlandske arbeidstakere gjerne reiser tilbake til sine hjemland.

Forholdene blir ikke bedre ved at Norges Bank i dag meldte at renten heves til 4,5 prosent. Høyere rente betyr dyrere boliglån, som igjen betyr lavere kjøpelyst i boligmarkedet og færre kjøpere.

Les også: 

Sjokkmelding før jul: Renten heves 0,25 prosent

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.