Nye boliger under bygging på Ullern i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

Salget av nye boliger i november falt med 39 prosent sammenlignet med november i fjor. I bransjen snakkes det om et marked i «fritt fall», og konsekvensene kan bli uoverskuelige.

De tre siste månedene har nyboligsalget falt med 27 prosent i forhold til samme tremånedersperiode i fjor. Det viser Boligprodusentenes ferske statistikk for igangsetting og salg av nye boliger.

NTB melder om saken.

Fra bransjehold brukes det uvanlig sterke ord om utviklingen:

– Vi ser et nyboligsalg som er i fritt fall. Det er ganske dramatisk, sier Boligprodusentenes administrerende direktør, Lars Jacob Hiim.

Til sammen er det solgt 17.531 nye boliger i år. Det er 22 prosent færre enn i samme periode i fjor.

Dette får store konsekvenser.

Hiim sier ordrereserven reduseres raskt, og nedgangen i nyboligsalget vil føre til permitteringer og oppsigelser i bransjen. Han regner med at 2023 vil bli et krevende år.

Samtidig er igangsettingen av nye boliger i år stabil på knapt 20.000 boliger, som er omtrent på samme nivå som i fjor.

Direktør Sverre Molvik i Selvaag Bolig, en av landets største boligbyggere, sier de merker at salget går tregere enn vanlig.

– Kjøperne er mer avventende, og det handler ikke bare om rentesituasjonen. Vi ser at boligene har en del interesserte som faller igjennom som kjøpere fordi de ikke får finansiering i banken, sier Molvik til Dagens Næringsliv.

I tillegg kommer økte strømpriser, som påvirker en enkelte boligkjøpers regnestykke for hva det vil koste å bo i den nye boligen man vurderer å kjøpe.

Mange boligbyggeselskaper har igangsatt utbygging basert på det boligmarkedet man har sett de senere år, der salget gikk forrykende til stadig høyere priser. Da kunne nær sagt de fleste prosjekter kalkuleres til å bli lønnsomme.

Nå faller både prisene og salget, og dermed sprekker alle beregneringer for lønnsomheten i en en rekke boligprosjekter.

Det er komplisert å se de fulle økonomiske konsekvensene av det som her skjer, men boligmarkedet er en viktig indikator for en rekke bransjer og virksomheter i samfunnet.

Document omtalte tidligere i år faren for en slik utvikling: 

Står vi foran et krakk i boligmarkedet?

 

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.