Stadig mer sjeldent syn: Boligbygging av leiligheter på Ensjø i Oslo. Foto: Annika Byrde / NTB

Salget av nye boliger var hele 38 prosent lavere i september enn i samme måned i fjor, ifølge Boligprodusentenes Forening.

Det er labre tilstander i nyboligmarkedet. Igangsettelsen av nye boliger i tredje kvartal var 62 prosent lavere enn i samme periode i fjor. Det er ny bunnotering.

NTB melder om saken.

– Tredje kvartal i 2023 er det laveste nivået på igangsetting siden målingene startet i 1999, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene, ifølge E24.

Han omtaler de ferske tallene som langt under normalen.

Nedgangen har vart over tid, men tiltatt sist måned. I august var nyboligsalget 19 prosent lavere enn i samme måned i fjor.

Nedgangen i salg og byggestart gjelder for hele landet.

Når det igangsettes og produseres betydelig færre nye boliger, gir det et kraftig etterslep i tilbudet til de boligsøkende her i landet. Behovet for boliger minsker ikke, selv om det nå bygges mindre.

Foreningen påpeker eksempelvis at over 64.000 ukrainere trenger tak over hodet i Norge. Og de er ikke alene. Nye kull av unge boligsøkere komme stadig ut på markedet, i samme grad som før.

– Vi er ikke i nærheten av å dekke behovet. Dette skaper ikke bare problemer nå, men også om et år eller to, sier Hiim.

Nedgangen i nye boligprosjekter vil på sikt også kunne føre til permitteringer, oppsigelser og konkurser i byggebransjen.

Presset utleiemarked 

Høye renter og høye boligpriser har gitt økt etterspørsel etter utleieboliger. Stadig flere vil heller leie enn å kjøpe, rett og slett fordi de ikke har annen mulighet økonomisk.

Men samtidig reduseres også tilbudet av utleieboliger, som en følge av den rødgrønne skattepolitikken for sekundærbolig. Se sak under.

Mange som tidligere investerte i en bolig for utleie, har oppdaget at dette er blitt så lite lønnsomt at man heller setter penger i banken eller i aksjer.

Les også: 

Boligmarkedet: Skyhøy vekst i utleie, prisene opp 8 prosent på ett år

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.