Boliger under bygging ved Frysja i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Salget av nye boliger faller som en stein her i landet. I første halvår 2023 sank salget med 39 prosent. Boligprodusentene er bekymret for boligtilbudet fremover.

Salget av nye boliger handler ikke bare om de fysiske boligene, det er også en indikator om økonomiske forventninger hos folk flest.

Aner folk mørke skyer i horisonten, og er usikre for egen jobb og økonomi, venter man gjerne med å kjøpe ny bolig. Helt konkret spiller også frykten for renteøkninger en stor rolle.

I så måte er det nå lite optimisme i befolkningen. Nyboligsalget faller markant i første halvår, melder NTB.

– Første halvår 2023 er det svakeste første halvår vi har målt på salg og igangsetting av nye boliger. Nå bygges det altfor få boliger, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim i en pressemelding fra Boligprodusentenes Forening.

Totalt sank salget av nye boliger med 39 prosent i første halvår i 2023, sammenlignet med samme periode i fjor.

Det årlig gjennomsnittlige boligbehovet er på 29.384 boenheter. I første halvår ble det solgt 6.945 boenheter og igangsatt 6.138 boenheter, fremgår det.

Dette vekker bekymring for utviklingen fremover. Det kommer stadig flere inn i boligmarkedet, på jakt etter sted å bo. Det dreier seg både unge i etableringsfasen og om innvandrere fra andre land. Dette krever en jevn økning i antallet boliger i markedet.

– Krisen i boligforsyningen rammer førstegangskjøpere og alle som trenger bolig. Nå bygges kapasiteten i boligbransjen ned, og det vil ta lang tid å bygge den opp igjen. Vi er derfor bekymret for fremtidig boligforsyning og den norske boligmodellen, heter det i pressemeldingen.

Tallene for juni viser en fortsatt nedgang i salg, samtidig som det var en liten oppgang i igangsetting.

Det er likevel den nest svakeste igangsettingen målt i juni måned. Salget av nye boliger i juni 2023 falt med 20 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Boligprodusentene peker på at det har stor betydning hvilken boligpolitikk lokalpolitikerne fører.

– Det er positivt at boligpolitikk er på dagsordenen, men det viktige er at vi får kommunestyrer som faktisk prioriterer og planlegger for nye boliger. Det er nå behov for raskere og mer forutsigbare plan- og byggesaksprosesser, fremgår det i pressemeldingen.

Stadig strengere skatteregler for utleie av sekundærbolig gjør det også mindre interessant for folk med god råd å investere i utleiebolig. Dee påvirker også den samlede etterspørselen.

Mange mener dette er en sideeffekt av skatteøkningene de skatteglade politikerne hadde glemt å tenke på.

Document har meldt om denne trenden også tidligere i år, se sak under.

Les også: 

Nyboligsalget falt 44 prosent i mars – aldri målt svakere

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.