Boligbyggingen i Norge er på finanskrisenivå og vil forverre seg ytterligere de neste par årene. Det er ventet å drive boligprisene videre oppover. Dette melder E24.

Etter gjentatte rentehevinger fra Norges Bank, rekordlave nyboligsalg og en konkursbølge som har skylt innover byggebransjen, er det ventet langt færre boliger på markedet de nærmeste årene.

Det vil gjøre det vanskeligere for unge personer som foreløpig ikke har kommet seg inn på boligmarkedet.

Nyboligtallene i 2023 er de svakeste som noen gang er målt

I 2022 ble det satt i gang bygging av 27.000 boliger, mens tallet i 2023 var på bare 17–18.000 igangsettinger, ifølge Prognosesenterets beregninger. I finanskriseåret 2008 ble det satt i gang rundt 17.500.

Siden boligprosjekter typisk tar to år å ferdigstille, betyr det at det vil være langt færre boliger på markedet i 2025. Hvordan vil denne utviklingen påvirke de som vil inn på boligmarkedet i årene fremover?

«Det vil bli vanskeligere, for det vil presse prisene oppover når det blir tilført såpass mange færre boliger i markedet. Når det skjer samtidig som det kommer rentekutt, blir det en uheldig cocktail», uttaler Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret, til E24.

«På nasjonalt nivå kan vi vente at det vil bli ferdigstilt rundt 10.000 færre boliger over perioden 2024 til 2025 enn det ble i fjor. Det er ganske mange boliger som forsvinner fra markedet», sier Macic.

Sjeføkonomen i Prognosesenteret trekker frem flere årsaker til at det vil bli fullført så få boliger de neste par årene:

Salget av nye boliger falt mye i 2023. Høye byggekostnader øker prisforskjellen mellom nytt og brukt. Rentehevinger fra Norges Bank har gjort at færre nye boliger har blitt solgt. Boligkjøpere vil heller kjøpe brukt enn nytt. Dette har man også sett ved at bruktboligprisene har holdt seg relativt stabile.

Hvordan ser de for seg de kommende årene?

«Vi har en prognose som viser en liten økning i igangsettingen i år sammenlignet med 2023, men fortsatt vil det ligge under det demografiske boligbehovet. I 2025 forventer vi at igangsettingen stiger videre. Det betyr en liten økning i ferdigstillelsene først i 2026, og så sterkere økning i 2027», kommenterer Nejra Macic.

«Jeg er litt pessimistisk med tanke på fremtidsutsiktene», sier den 24 år gamle Gabriella Bøgle-González, som holder på med en mastergrad ved Universitetet i Oslo. Hun mener at den vanskelige situasjonen i boligmarkedet skaper et klasseskille i vennegjenger. Det er ikke lett for enslige mennesker å ha bolig i Oslo.

«Enten så tenker jeg at det må bli utenfor Oslo, som stikker litt siden jeg er fra Oslo og alltid har bodd her, eller så må det være sammen med noen. Jeg ser på det som nærmest umulig å kjøpe alene», sier Bøgle-González.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.