Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Igangsettingen av nye boliger i mai var 67 prosent lavere enn samme måned i fjor. Salget av nye boliger i mai 2023 var 38 prosent lavere enn året før.

Det knaker i sammenføyningene i boligmarkedet. Samtidig som svært mange er på jakt etter bolig, reduseres tilfanget av nye boliger i markedet.

Det ble solgt hele 38 prosent færre nye boliger i Norge i mai 23 enn samme måned året før. Det er et markant fall.

Dette påvirker også byggebransjen og investorene, og det igangsettes færre nye prosjekter.

For igangsettingen av boliger generelt var nedgangen på 67 prosent, for leilighetsbygging var fallet på hele 89 prosent, ifølge tall fra Boligprodusentene.

Da snakker man om at bunnen rett og slett har er i ferd med å falle ut av markedet, og begrep som full krise er ikke veldig langt unna.

– Den lave boligbyggingen fører til boligmangel og forverrer situasjonen for alle som trenger bolig, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim.

Han tror det tar tid før boligbyggingen vil øke, og mener det er varslede renteøkninger, høye byggekostnader og generell økonomisk usikkerhet som nå stopper nyboligmarkedet.

Stadig mer rigide klimakrav gjør det også mer økonomisk uforutsigbart for investorer å gå i gang med byggeprosjekter. Før man v et ordet av det, kan nye bestemmelser påføre betydelige kostnader og gi lavere marginer.

Dette betyr et mindre tilbud, og et stadig tøffere boligmarked for unge som er ferdig med utdannelse, har kommet i jobb og søker bolig. Samtidig blir det vanskeligere å bosette innvandrere som av ulike grunner kommer til Norge, med arbeidstillatelse, med asyl eller ved familiegjenforening.

Kampen om de boligene som finnes vil bli hardere, og prisene vil fyke ytterligere oppover, i en situasjon der økende renter gjør det stadig dyrere å låne.

Når det blir uforholdsmessig dyrt å kjøpe, vil presset på utleiemarkedet øke. Men i utleiemarkedet har myndighetenes nye skatteskjerpelser ført til det er stadig mindre gunstig å eie bolig for utleie.

Færre bruker nå ledig kapital til å investere i en ekstra leilighet for utleie, og tilbudet av utleieboliger er synkende.

For personer på vei ut i boligmarkedet nå, er det rett og slett motvind fra alle kanter.

Lars Jacob Hiim er også bekymret for boligbyggere og ansatte i bransjen, et så kraftig sviktende marked vil kunne lede til konkurser og tap av arbeidsplasser.

– Markedet vil ikke snu før vi får mer positive økonomiske fremtidsutsikter, sier Hiim.

I følge meningsmålingene er det stadig færre som tror at nåværende regjering har noen fungerende oppskrift i så måte. Spørsmålet en del stiller seg, er er hva et borgerlig alternativ kan og vil gjøre annerledes.

Les også:

Vedum avviser all kritikk mot skatteøkninger: – Vi gjør det riktige

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.