Markedet for nye boliger er blytungt. Det har aldri tidligere vært målt så lavt salg i august. Inflasjon og høye renter kjøler ned markedet. Unge mennesker som vil etablere sitt første hjem føler nok en viss bekymring.

Salget av nye boliger sank 19 prosent i august sammenlignet med august i 2022. Det viser ferske tall fra bransjeorganisasjonen Boligprodusentenes forening.

– Situasjonen forverrer seg fra måned til måned. August pleier å være en god måned for salg av nye boliger, men vi har aldri tidligere målt lavere augustsalg enn i 2022 og nå i 2023, sier Lars Jacob Hiim, administrerende direktør i Boligprodusentene til E24.

Hittil i år er nedgangen i salget av nye boliger hele 36 prosent, og verst er det for leiligheter. Salget av nye leiligheter har sunket med 44 prosent.

Leiligheter kjøpes gjerne av unge mennesker som er på vei inn i boligmarkedet, så dette er et tegn på at den kommende generasjonen går en tøff framtid i møte.

– Vi ser dessverre at krisen i nyboligmarkedet fortsetter og forsterker seg. Det er alvorlig for bransjen, sier sjefen i Boligprodusentene på torsdagens pressekonferanse.

Utbyggere reduserer sin produksjon, og nye prosjekter settes på vent. Dermed går vi mot boligmangel, siden landet hvert år importerer rundt 20.000 nye innbyggere gjennom innvandring. Disse trenger et sted å bo, og få av de har muligheten til å finansiere dette selv.

Ifølge Boligprodusentene har det norske markedet behov for 29.000 nye boliger hvert år, men tallene ligger langt unna dette målet. Hittil i år er antallet igangsatte nye boliger 7561 totalt, et fall på 42 prosent fra i fjor. Verst er det også her for leiligheter, hvor igangsatte nye boliger har sunket med 52 prosent.

– Eneboliger holder seg litt bedre. I Oslo er det tilnærmet ingen aktivitet. Det er bekymringsfullt, sier Hiim, som også påpeker at det produseres for lite boliger opp mot behovet i alle regioner.

2023 har så langt vært blytungt når det kommer til salg av nye boliger og boligbygging. Faktisk har årets første halvår vært det svakeste første halvåret Boligprodusentene noen gang har målt på salg og igangsetting av nye boliger.

Årsaken er åpenbar: De økonomiske krisene som i stor grad er selvpåført på grunn av politiske kjepphester, som klima, innvandring og stadig økning i skatter og avgifter. Etterdønningene etter pandemien virker fortsatt inn, særlig på leveranseproblemene.

Lavere etterspørsel er en naturlig konsekvens av en stadig reduksjon av kjøpekraften i befolkningen, og en kronekurs i fritt fall presser opp prisene på alt som importeres og alt som produseres i Norge men som sliter med høye strømpriser og høyere råvarekostnader.

Byggebransjen sliter med økte kostander, leveransutfordringer og lavere etterspørsel. Prisveksten i Norge generelt har vært høy lenge, og renten har klatret mange hakk

Les også:

Står vi foran et krakk i boligmarkedet?

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.