Salget av nye boliger i Rogaland har gått kraftig ned både i første og andre kvartal i år, og salget av nye fritidsboliger går enda mer ned.

Dette viser tall fra Boligprodusentenes Forening, skriver Stavanger Aftenblad. Tidligere i dag skrev Document om at nedgangen i nye boliger er en nasjonal trend.

Ingvar Sikveland er daglig leder i Stolt Bolig, og merker ikke så mye til nedgangen.

– Helt ærlig merker vi ikke noen stor nedgang i salget. Vi har solgt bra til nå i år og ligger rett bak budsjettet. Det er omtrent som i fjor.

Men Sikveland forventer allikevel at boligprisene vil fortsette å stige, siden inflasjonen er såpass høy.

Tallene for Rogaland viser trendene.

  • Solgte nye boliger i andre kvartal 2023 er 534 boenheter, det er 26 prosent under andre kvartal 2022.

  • Solgte nye boliger første halvår 2023 er 888 boenheter, det er 32 prosent under første halvår 2022.

  • Solgte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 1 612 boenheter, det er 43 prosent under forrige tolvmåneders periode.

  • Igangsatte nye boliger i andre kvartal 2023 er 323 boenheter, det er 13 prosent over igangsettingen i andre kvartal 2022.

  • Igangsatte nye boliger første halvår er 573 boenheter, det er 31 prosent under første halvår 2022.

  • Igangsatte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 2 124 boenheter, det er 7 prosent over forrige tolvmåneders periode.

  • Solgte nye fritidsboliger i første halvår 2023 er 53 prosent under salget i første halvår 2022.

  • Igangsatte nye fritidsboliger i første halvår 2023 er 21 prosent under igangsettingen i første halvår 2022.

Dette er dårlig nytt for den norske boligmodellen, ifølge Boligprodusentenes Forening.

Det pekes på at det årlige boligbehovet på landsbasis er 29.384 boenheter. Salget første halvår er 6945 boenheter, mens igangsettingen første halvår er 6138 boenheter.

– Dette rammer alle som trenger bolig, og tallet på førstegangskjøpere går ned. Dette fører også til høye leiepriser og at bruktboliger blir dyrere. I byggebransjen er faren nedbemanning og konkurser, sier administrerende direktør i Boligprodusentene, Lars Jacob Hiim.

Det renner inn med innvandrere som skal bosettes, og unge nordmenn sliter med å komme seg inn i boligmarkedet. Myndighetene forverrer situasjonen ved å beskatte eiere av utleieboliger, noe som fører til færre utleieenheter og presser opp prisene.

Særlig studenter sliter. Selv å kun leie et rom i bofelleskap har steget med nesten 22 prosent, fra 4591 til 5595 kroner i gjennomsnitt, noe Document skrev om i juli.

Høye strømpriser og den generelle inflasjonen gjør nordmann fattigere.

Les også:

Vanskelig for studenter i rådyrt leiemarked

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.